Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland Samen voor een mooi en duurzaam Zuid-Holland
Menu
Nieuws

Nieuws

Hieronder leest u het Zuid-Hollandse natuur- en milieunieuws en de groene activiteiten die in onze provincie georganiseerd worden. Wilt u persoonlijk op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief .

Nieuwsoverzicht
A4 Midden-Delfland A13/A16 Blankenburgtunnel Blog Alex Ouwehand Buijtenland van Rhoon Carbid schieten Voornes Duin CO2 Smart Grid Energieakkoord Faunabeheer Groenblauwe Leefomgeving Groene Kieskompas Groene Peiler HIER Opgewekt Intensieve veehouderij Kustbebouwing Nacht van de Nacht Nationale Postcode Loterij Natuurinclusieve landbouw Nieuwsbrief Omgevingswet Pluk van de Pettefletprijs Rijnlandroute Roeken Rotterdam The Hague Airport Schaliegas smienten Stook je Rijk Tijdelijke natuur Visie Ruimte en Mobiliteit (VRM) Weidoptie Wet Natuurbescherming & Omgevingwet Wildlife Crime windenergie
18 januari 2018Zuid-Hollandse natuuriconen

Met het aanwijzen van 30 soorten dieren en planten als icoonsoorten gaat de provincie Zuid-Holland de Zuid-Hollandse natuur verder versterken. Deze soorten zijn als het ware indicatoren voor de kwaliteit van de natuur. Als het goed gaat met deze soorten, dan profiteren daar ook veel andere soorten van mee.

09 januari 20185000-soortenjaar Nationaal Park Hollandse Duinen van start

In 2018 gaan vele vrijwilligers samen proberen om meer dan 5000 soorten planten en dieren te vinden in de Zuid-Hollandse Duinen. Het nieuw beoogde Nationaal Park Hollandse Duinen ligt in het drukst bevolkte deel van Nederland. Toch is het een uitgestrekt en op veel plekken heerlijk rustig gebied dat tot de meest waardevolle natuurgebieden van Nederland behoort.

21 december 2017Zuid-Holland mag geen smienten schieten

De Rechtbank Den Haag heeft vandaag geoordeeld dat smienten voorlopig niet mogen worden afgeschoten in Zuid-Holland. Vogelbescherming Nederland en de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) maakten bezwaar bij de provincie Zuid-Holland tegen het plan om 6500 smienten af te laten schieten. Smienten zijn eenden uit noordelijke streken die in ons land overwinteren. De aantallen van deze eend nemen al gedurende enkele decennia af.

20 december 2017Red de blaarkop: teken de petitie!

De Blaarkop is eeuwenlang de meestgebruikte koe geweest in de regio rondom Leiden. Ook de markante Lakenvelders waren hier te vinden, als parkkoe bij landhuizen.  Deze rassen konden het schrale gras van de veenweidegebieden effectief omzetten in melk en vlees. Echte ouderwetse dubbeldoelrassen dus. De melk van de Blaarkoppen werd veelvuldig gebruikt om de beroemde Leidse Kaas en andere boerenkazen te maken.

13 december 2017Rutger Klei nieuw lid Raad van Toezicht

Op 28 november is Rutger Klei aangesteld als nieuw lid van de Raad van Toezicht. Rutger is werkzaam als zelfstandig strategisch bestuursadviseur voor grote en middelgrote organisaties, voor het merendeel bij private ondernemingen, met enige regelmaat ook in de publieke sector.

13 december 2017Winterse startbijeenkomst groenblauwe leefomgeving

Op maandag 11 december vond de eerste bijeenkomst plaats om input op te halen uit het  Zuid-Hollandse natuurnetwerk voor de visie op de groenblauwe leefomgeving. Ondanks dat het KNMI code rood had afgegeven, trotseerden een aantal deelnemers toch de sneeuw en werd het interessante bijeenkomst met inspirerende ideeën.

05 december 2017Europees landbouwbeleid moet ambitieuzer om natuur en milieu te beschermen

Eergisteren publiceerde de Europese Commissie ’The Future of Food and Farming’. Hiermee gaat de discussie over de herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) echt van start. Een noodzakelijke herziening, omdat het huidige GLB een duurzaam perspectief voor de landbouw niet dichterbij heeft gebracht. Natuur- en milieuorganisaties roepen op tot structurele verandering van de landbouw.

30 november 201719 natuurorganisaties maken bezwaar tegen afschot smienten Zuid-Holland

Samen met 18 andere natuurorganisaties heeft de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland officieel bezwaar aangetekend tegen de toestemming die de provincie Zuid-Holland heeft gegeven om jaarlijks maximaal 6.500 smienten af te schieten. Ook hebben zij de rechtbank verzocht om de toestemming voor het afschot per direct te schorsen in afwachting van de uitkomsten van de bezwarenprocedure. De organisaties vrezen dat het afschot de toch al dalende smientenpopulatie nog verder in gevaar brengt. In hun bezwaar onderbouwen zij dat afschot niet voldoet aan de wet- en regelgeving.

29 november 2017NMZH wil provinciale vergunningverlening, toezicht en handhaving aanscherpen

De NMZH is in de afgelopen 10 jaar betrokken geweest bij de beoordeling van de milieuvergunningen van 46 bedrijven. Ook onderzochten wij een aantal grote calamiteiten zoals Odfjell, Vopak en Chemours. Daarnaast hebben wij, vaak samen met andere partijen, beroepsprocedures gevoerd tegen diverse vergunningen. Hierdoor werden emissies teruggedrongen en bedrijfsprocessen (o.a. bij de raffinaderijen)verduurzaamd.

Pagina 1 van 9112345102030»
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Volg ons via social media