Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland Samen voor een mooi en duurzaam Zuid-Holland
Menu
Nieuws

Nieuws

Hieronder leest u het Zuid-Hollandse natuur- en milieunieuws en de groene activiteiten die in onze provincie georganiseerd worden. Wilt u persoonlijk op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief .

Nieuwsoverzicht
A4 Midden-Delfland A13/A16 Bijen Binnenvaart Blankenburgtunnel Blog Alex Ouwehand Buijtenland van Rhoon Carbid schieten Voornes Duin CCS Circulair CO2 CO2 Smart Grid Eerlijk over vliegen Energieakkoord Energietransitie EU Faunabeheer Fracking Gaswinning Groenblauwe Leefomgeving Groene Kieskompas Groene Peiler HIER Opgewekt Industrie Intensieve veehouderij Klimaatakkoord Knobbelzwaan Kustbebouwing Lelystad Lichtvervuiling Luchtkwaliteit Luchtvaart Mainport Rotterdam MER Nacht van de Nacht Nationale Postcode Loterij natuurbeheer Natuurinclusieve landbouw Nieuwsbrief Omgevingswet PAS Pesticiden Plastic Pluk van de Pettefletprijs Provinciale Staten Ree Rijnlandroute Roeken Rotterdam The Hague Airport RTHA Schaliegas Schiphol smienten Statiegeld Stook je Rijk Tijdelijke natuur Vacature Verkiezingen Visie Ruimte en Mobiliteit (VRM) Vliegveld Waterbeheer Waterstof Weidoptie Weilanden Wet Natuurbescherming & Omgevingwet Wildlife Crime windenergie
09 augustus 2018Student / zzp’er gezocht voor maken korte filmpjes

Ben jij handig met de camera en heb je ervaring met het editen van filmopnames (bv. in iMovie) tot een vlot en informatief filmpje? Dan zoeken we jou.

Waar gaat het om:

Je gaat filmopnames maken voor het project ‘Tijdelijke Natuur’. Tijdelijke Natuur is natuur die spontaan mag ontstaan op ongebruikte bedrijven- en industrieterreinen.

07 augustus 2018Vacature: communicatieadviseur gezocht

Onze communicatieadviseur Hanneke Schmeets gaat ons per 1 september verlaten.

We zijn dus op zoek naar een nieuwe communicatieadviseur (32 uur).

De communicatieadviseur die wij zoeken is dynamisch, zelfstandig en ondersteunt, begeleidt en coördineert onze mediacontacten, de externe communicatie en onze communicatie vanuit de projecten.

06 augustus 2018Extra gaswinning Gaag-Monster ondoordacht plan

De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) vindt dat de plannen om extra gas te winnen uit de gasvelden bij Gaag-Monster veel gebreken vertonen. Dit laat zij weten in een zienswijze samen met andere natuur- en bewonersorganisaties in reactie op het ontwerpbesluit van de minister van Economische Zaken en Klimaat om in te stemmen met het plan van de NAM om de gaswinning te intensiveren.

30 juli 2018Blog: Wat betekent droogte voor ons waterbeheer?

De hittegolf van de afgelopen weken heeft duidelijk gemaakt dat zelfs een waterrijk land als Nederland te maken kan krijgen met ernstige droogte. Ons waterbeheer is traditioneel gericht op tegengaan van wateroverlast en het houden van droge voeten. Voor iedere polder in Nederland is er een eigen waterpeil. Waterveiligheid en het grondgebruik spelen daarbij de centrale rol.

30 juli 2018Reactie op ontwerpvisie Zuid-Hollandse groenblauwe leefomgeving: denk mee!

Sinds eind 2017 is de NMZH bezig geweest om inbreng op te halen voor het opstellen van een visie op de Zuid-Hollandse groenblauwe leefomgeving. De provincie Zuid-Holland is initiatiefnemer en uiteindelijk formeel eigenaar van deze visie, maar zij wil hier een breed gedragen visie van maken. Daarom heeft zij veel partijen betrokken bij het opstellen ervan. Inmiddels is de visie in ontwerp gereed en kunnen er reacties op dit ontwerp gegeven worden.

26 juli 2018Nederlandse aanpak voor stikstofreductie wankelt

Om de uitstoot van stikstof te verminderen en de effecten van de overdadige stikstofdepositie in natuurgebieden te bestrijden, startte de overheid in 2015 het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Met deze aanpak wil de overheid het stikstofprobleem in de natuurgebieden verminderen en tegelijkertijd economische ontwikkelingen mogelijk blijven maken. Na procedures bij de Raad van State, aangespannen door Coöperatie Mobilisation for the Environment, Vereniging Leefmilieu en Stichting Werkgroep Behoud de Peel, heeft de Raad van State bij het Europees Hof om verduidelijking gevraagd.

24 juli 2018Investeren in duurzame binnenvaart

Ook de binnenvaart moet duurzamer, zuiniger en schoner worden. Dat is belangrijk om de lokale luchtkwaliteit te verbeteren en klimaatverandering te beperken. Vergeleken met andere transportmiddelen is de binnenvaartsector achtergebleven bij het verminderen van uitstoot en de ontwikkeling van schone technologie. Dit komt mede doordat schepen en motoren lang mee gaan. Voor investeringen in nieuw materiaal of aanpassingen ontbreekt ook vaak de financiële draagkracht.

23 juli 2018Resultaten onderzoek luchtkwaliteit RTHA stellen nog niet gerust

Uit onderzoek van TNO in opdracht van luchthaven Rotterdam The Hague Airport (RTHA) blijkt dat met name opstijgend vliegverkeer zorgt voor pieken van concentraties ultrafijnstof in de omgeving. De conclusie dat gedurende het jaar het vliegverkeer ‘slechts’ voor 15% bijdraagt aan de totale concentratie ultrafijnstof is nog geen reden tot opluchting, aldus de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland. Er zijn namelijk forse pieken in luchtvervuiling door ultrafijnstof, iets wat samenhangt met veel opstijgende en landende vliegtuigen. Ook is het aantal meetpunten in het onderzoek beperkt geweest, waardoor er nog geen volledig zicht is op de situatie wat ultrafijnstof rond RTHA betreft.

18 juli 2018Van afval naar stoom

De energietransitie en klimaatopgaven leiden de komende jaren tot grote investeringen in de Rotterdamse Haven. Het haven-industriegebied Rotterdam-Moerdijk bestaat uit circa 60 bedrijven, waarvan 5 olieraffinaderijen, 36 chemiebedrijven, 4 afvalverwerkingsbedrijven en 14 overige industriebedrijven.

Lyondellbasell is een van de bedrijven die wil gaan investeren in een circulair stoomproject.

Pagina 1 van 9312345102030»
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Aanmelden
Volg ons via social media