Wees ‘bij-vriendelijk’ in de tuin

Wees 'bij-vriendelijk' in de tuin

Om de natuurdoelen te kunnen halen in Zuid-Holland moéten we gebruik maken van het stedelijke gebied in de provincie. Meer groen in de stad is goed voor onze gezondheid. Het maakt gelukkiger, het zorgt voor schonere lucht, verkoeling op warme dagen en betere afvoer van regenwater. Meer groen vergroot ook de biodiversiteit. En dat is van belang voor onze icoonsoorten, waar het op dit moment niet zo goed mee gaat. Ook onze tuinen dragen bij aan een beter leefklimaat voor planten en dieren.

19 april 2022

Om een impuls te geven aan de natuur in de stad zijn wij samen met de provincie het project Natuur in de stad gestart. Waarvoor de 4e aanvraagperiode loopt van 19 april tot en met 1 juni 2022.

De afgelopen weken heeft de lente zich al regelmatig laten zien. Ook kunnen we genieten van langer licht in de avond. Dat nodigt uit om in de tuin aan de slag te gaan, zoals de tuin inrichten met bij-vriendelijke beplanting! Een klus die zeer verdienstelijk is voor de biodiversiteit in de directe omgeving, toch?

Helaas heeft onderzoek, in opdracht van Greenpeace, uitgewezen dat dit niet altijd het geval is. Veel plantjes in tuincentra blijken bijonvriendelijk. In dit rapport is te vinden hoe het zit met de bij-vriendelijkheid van plantjes bij jouw tuinwinkel.

Ook de Keuringsdienst van Waarde deed een duistere ontdekking bij bloemen die speciaal bij-vriendelijk heten te zijn. Zo bij-vriendelijk is dat niet. Hierbij de link om deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde terug te kijken:

https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/16-09-2021/KN_1725010

Ga je aan de slag aan de tuin? En wil je een meerwaarde geven aan de biodiversiteit in je directe omgeving, kortom een bijdrage aan natuur in de stad, wees kritisch en let goed op! Een plant met een label ‘bij vriendelijk’ hoeft dus niet waar te zijn, en is veelal een lokmiddel voor de mens om de plant te kopen.

Wat kan je dan het beste doen?
De bloemen eruit knippen die erin zitten is de meest snelle oplossing. Je planten bestellen bij een biologische kweker is de beste oplossing!

Een groen plan in de buurt of wijk?
Heb je in je buurt/wijk een goed vergroeningsplan die een bijdrage levert aan de biodiversiteit en het leefgebied van de Zuid-Hollandse icoonsoorten en je hebt de financiering nog niet helemaal rond? Kijk dan eens naar de mogelijkheid om een subsidie van max. 10.000 aan te vragen via  de subsidieregeling Natuur in de stad, mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland.

Voor meer informatie neem je contact op met:

Profiel Nienke Schuil

Nienke Schuil

Regisseur ruimtelijke ontwikkeling, landschap en natuur