Wandelen naar de klimaattop

Wandelen naar de klimaattop

Jan de Keizer loopt mee met de ‘climate miles’ van Edinburgh naar Glasgow op weg naar de klimaatconferentie COP26 en doet daarvan deze week dagelijks verslag.

31 oktober 2021

Zaterdag 30 oktober

Verjaardag van Marjan Minnesma in Schotland

Mijn laatste blog. Ik ben weer terug in Nederland. Wat een geweldige ervaring was het om samen met tientallen zeer geïnspireerde en gedreven klimaatwandelaars van Edinburgh naar Glasgow te wandelen. Onverharde paden in “Bonnie” Schotland, regen en nieuwe vriendschappen zorgden voor nog meer motivatie om van onderop druk te zetten om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Bijna 1600 deelnemers deden mee in één, meerdere of alle dagetappes.

Als ik mijn blogs samenvat ging het om:
– urgentie
– niet beloven maar het ook doen en
– harde afspraken over 2030 en niet over 2050 en zelfs over 2050.

De feiten zijn helder. Om 1,5 graad te halen moet de uitstoot in 2030 NUL zijn. Veel overheden en bedrijven schetsen mooie vergezichten maar leveren daarbij niet de resultaten op tijd. We moeten harde resultaatafspraken maken voor 2030 en een plan B hebben voor 2025 als die niet worden gehaald. In veel Regionale Energie Strategie rapporten worden plannen al als resultaat gepresenteerd, terwijl we weten dat veel plannen niet op tijd gerealiseerd zullen worden. Die plannen mogen pas echt worden meegeteld als bijvoorbeeld echt die zonnepanelen op het dak stroom leveren. Indien we in 2030 op lokaal, landelijk en wereld niveau de uitstoot niet naar 0 hebben gereduceerd  dan gaan we naar een onleefbare  planeet voor onze kinderen en kleinkinderen. Aan de vooravond van de conferentie in Glasgow voldoet slechts 1/8 van de plannen van de plannen voor het 1,5 graad scenario zegt Ed Nijpels op basis van een doorrekening van het Planbureau voor de Leefomgeving. Dus gemeentelijke verkiezingsprogramma’s die hun verantwoordelijkheid niet nemen helpen ons niet om de doelstellingen te halen. En let daarbij op concrete maatregelen die ze willen bereiken in 2030. Met hen bereik je geen leefbare wereld voor je kinderen en kleinkinderen.

Voor mijn lichaam waren The ClimateMiles een aanslag om iedere dag ruim 25 km te lopen. Maar wat ik er voor terugkreeg was het meer dan waard. Nieuwe vriendschappen, bevlogen en inspirerende mensen die zich voor meer dan 100% willen inzetten waren de beloning.
Vooral Marjan Minnesma en haar Urgenda team wil ik bedanken omdat zij laat zien dat we keihard tegenspel moeten bieden. Desnoods met rechtszaken omdat onze eigen overheid haar zorgplicht voor onze kinderen en kleinkinderen verzaakt. En omdat het nog niet te laat is. Het kan als wij de druk van onderop blijven opvoeren. Kijk bijvoorbeeld naar de draai die het ABP heeft gemaakt. De volgende piketpalen worden en Glasgow en de formatie. Op 6 november kunnen we in Amsterdam laten zien hoe belangrijk wij het vinden.
Groet Jan de Keizer

PS
1. Als u meer wilt weten dan moet u beslist gaan naar https://theclimatemiles.nl  en op het menu doorlinken. Hier staat veel informatie op allerlei onderwerpen die te maken hebben met het klimaat, zoals klimaatrechtvaardigheid, en heel veel bijzondere podcasts.
2. Wilt u met mij in contact komen met suggesties of vragen dan kun u mij bereiken op jandekeizer@icloud.com

 

Vrijdag 29 oktober

Vandaag de vierde en laatste wandeldag in Schotland naar Glasgow. Wederom een prachtig landschap met veel regen. Zelfs een iets meer dan gewone regenbui levert hier veel overlast op. Tot de enkels door het water op verschillende wandelpaden. En diverse ondergelopen viaducten. Niemand maakt zich hier kennelijk druk over, maar de volgende generaties krijgen hier steeds vaker en veel ernstiger mee te maken als de opwarming van de aarde blijft stijgen.
Deze dagen veel gesproken met de jongeren, die hun plek aan het opeisen zijn. Zij willen meedenken en meebeslissen en mede zorgen dat het goed komt. Ze zien dat de vorige generatie al lang op de hoogte was, maar te weinig heeft gedaan. En ze zijn ervan overtuigd dat ze zelf regie moeten nemen. Ze geven niet hun ouders de schuld. Wie ze wel veel verwijten is de overheid die haar zorgplicht verzaakt. En ze willen dat de grootste veroorzakers en vervuilers worden aangepakt. Gretha Thunberg zei dat alle banken onmiddellijk zouden moeten stoppen met investeren in de veroorzakers van deze ramp. En zich moeten terugtrekken uit de fossiele industrie. Aan het eind van de dag hebben we als afsluiting met meerdere groepen klimaatactivisten een heerlijke vegetarische maaltijd gegeten in een Sikh tempel.
Jan de Keizer

 

Donderdag 28 oktober

Vandaag alweer de derde dag in “Bonnie Scotland”. Prachtige lange wandeling, 27 km, langs kanalen, door tunnels en heerlijk vegetarisch, veganistisch of glutenbrood eten bij het iconische Falkirk Wheel. Even naar you tube en je ziet een prachtig wereldwonder. De vraag van de dag is: “is er licht aan het eind van de tunnel?”.

In Glasgow moeten vooral harde afspraken gemaakt worden over 2030 willen we rond de 1.5 graad blijven. Dan MOET 50% van de CO2 reductie zijn gerealiseerd. Maar zoals het er nu naar uitziet gaan we richting de 3 graden. Drie graden levert een onleefbare aarde op. Temperaturen in onze regio van 50 graden Celsius zullen in de zomer normaal zijn. De zeespiegelstijging zal niet beperkt worden tot 1 of 2 meter, maar kan zomaar stijgen naar 6 meter. Daar kunnen onze beste waterbouwkundigen niet tegenop. Mijn kinderen en kleinkinderen worden klimaatvluchtelingen en gaan naar hoger gelegen gebieden in het noorden. Er moeten daarom veel afspraken gemaakt worden over wie wat doet tot 2030, hoe we elkaar bij de les houden en hoe we arme landen gaan helpen. Zijn er ook positieve geluiden. Jazeker. Europa heeft een vooruitstrevend plan en als er één schaap over de dam is volgen er meer. En we hebben altijd nog Marjan Minnesma van Urgenda. Vandaag 55 jaar geworden. Die houdt zeker niet op voordat het geregeld is.
Jan de Keizer

Woensdag 27 oktober

Vandaag echt Schots herfstvakantieweer in een adembenemende omgeving. Onderweg naar Falkirk. Een optimistisch gezelschap maar met sombere gevoelens over de conferentie in Glasgow. Veel landen hebben niet geleverd wat nodig is om de 1.5 graad te halen.

Het glas is halfleeg. De CO2 daalt veel te weinig zegt de secretaris generaal van de VN Gutteres in the Heat is on. Gretha Grunberg noemt het ‘Blablabla’ wat geleverd wordt. We zien overal de gevolgen zowel hier maar vooral in landen in het Zuiden. Een aantal landen komt gewoon niet. Amerika zorgt voor een plan dat schromelijk tekort schiet.

Het glas is halfvol. Turkije heeft het verdrag nu ook, eindelijk, geratificeerd. China belooft niet meer te investeren in het buitenland. Europa kan een leidend rol gaan spelen met zijn Green Deal.

Kortom het ziet er somber uit, maar na regen komt er misschien toch nog een beetje zonneschijn. Maar dan moet er zeer veel gebeuren voor 2030!
Jan de Keizer

 

Dinsdag 26 oktober

Zo vandaag de eerste wandeldag in Schotland. Wat een prachtig landschap en fantastische onverharde voetpaden , dat is genieten. Maar we komen om de druk op te voeren.

Fantastisch nieuws. Door zeker 10 jaar actievoeren is een van de grootste pensioenfondsen om. Het ABP. Ze gaan zich terugtrekken uit fossiel. Behalve Urgenda zeker ook veel lof naar Fossiel Vrij en ABP fossielvrij (de nummer 1 in de duurzame honderd 2021). Liset Meddens en je team zeer veel lof. Wie volgt.

De jonge generatie meldt zich en boekt resultaat!!!
Ik ben weer 28 km en 37.000 stappen dichter bij Glasgow.
Jan de Keizer

 

De start in Rotterdam: maandag 25 oktober

The ClimateMiles van URGENDA vertrekt vandaag na 400 km Nederland vanaf station Rotterdam Centraal via London met de Eurostar naar Edinburgh waar we in 4 dagen 100 km lopen naar Glasgow.

De voetafdruk met de trein is maar 1/13 van een vliegtocht en er is veel meer te beleven. Weer veel nieuwe mensen ontmoet die zich ernstig zorgen maken over de klimaatverandering en zich inzetten om de klimaatverandering onder de 1.5 graad te houden. Dit geeft energie. Rond middernacht het bed gezocht. Morgen echt op pad.
Jan de Keizer

 

Wie is Jan?
Jan de Keizer is lid van de Raad van Aangesloten Organisaties van de NMZH. Hij houdt zich in de regio Dordrecht bezig met klimaat en energie en helpt daarbij onder andere inwoners met burgercoöperaties voor Wind en Zon. Lees meer over Jan.

 

Voor meer informatie neem je contact op met:

Profiel Mellanie Vellekoop

Mellanie Vellekoop

Regisseur Duurzame Landbouw & Voedsel