Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland Samen voor een mooi en duurzaam Zuid-Holland
Menu
Kustbebouwing

Kustbebouwing

Stranden zijn steeds populairder en worden steeds intensiever gebruikt. Doordat een bovenregionale visie op de stranden ontbreekt, dreigen bijzondere kwaliteiten van de Zuid-Hollandse stranden zoals rust, ruimte en ecologie verloren te gaan. Ook komt de veiligheid van de kust onder druk te staan.

Coalitie Bescherm de Kust

De initiatiefnemers van de Bescherm de Kust campagne zijn Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Natuurmonumenten, Zuid-Hollands Landschap, het Zeeuws Landschap en de Zeeuwse Milieufederatie. Inmiddels hebben ook het Wereld Natuur Fonds, de Waddenvereniging, Landschappen NL, Landschap Noord-Holland, Vogelbescherming Nederland, Vereniging Kust&Zee, Stichting de Noordzee en de Natuur en Milieufederaties van Noord-Holland, Groningen en Friesland zich aangesloten. Samen vormen wij de Coalitie Bescherm de Kust.

Kustanalyse

In 2015 hebben de initiatiefnemers een kustanalyse opgesteld voor de kust van de Zuid-Westelijke Delta. De analyse laat zien dat de ongerepte kust dreigt te verdwijnen door een explosie aan plannen voor duizenden nieuwe vakantiewoningen, duinlodges en appartementen terwijl oude vakantieparken verpauperen.

Campagne Bescherm de Kust

Minister Schultz wilde eind 2015 het bouwverbod aan de kust loslaten. Met de campagne Bescherm de Kust riepen we iedereen op zich aan te melden als Baywatcher en zo de provincies, gemeenten en projectontwikkelaars aan te moedigen om tot een betere bescherming van de kust te komen. Dankzij de massale steun van ruim 104.000 Baywatchers liet de minister het bouwverbod ongemoeid. Een belangrijke stap, maar daarmee zijn we er nog niet! Gemeenten en provincies hebben veel vrijheid om alsnog te bouwen langs de kust en zijn daar ook volop mee bezig. Reden om ook in 2016 de campagne gewoon voort te zetten!

Kustontmoetingen

De aankomende periode organiseren we drie kustontmoetingen. Tijdens deze bijeenkomsten gaan we op een leuke en vernieuwende manier met elkaar in gesprek. We bedenken met de deelnemers plannen voor een blijvende bescherming van ons unieke kustlandschap. Zodat we nog lang en met volle teugen van de kust kunnen blijven genieten. Centraal staan de onderwerpen die de deelnemers aandragen. Wij zijn benieuwd waar jullie energie in willen steken. Dat kan gaan om het tegengaan van ongewenste bebouwing, maar bijvoorbeeld ook om werken aan natuurbeleving, recreatie, flora en fauna en/of het schoonhouden van de kust. Als organisatoren van de dag ondersteunen we om jouw plannen zo concreet mogelijk te maken. Aanmelden kan via de Bescherm de Kust website.

Meer informatie?

Bezoek de Bescherm de Kust website of neem contact op met Susanne Kuijpers.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Aanmelden
Volg ons via social media