Op excursie in de Botlek

Op excursie in de Botlek

Op donderdag 6 juli hebben leden van de Raad van Aangesloten Organisaties, de Raad van Toezicht en enkele medewerkers van de NMZH een werkbezoek gebracht aan de Botlek. Op het programma stond een rondleiding bij chemiebedrijf Huntsman en een bezoek aan testfaciliteit Plant One. Dit keer hadden we dus geen vogelkijker en wandelschoenen nodig maar een veiligheidsbril en cap.

12 juli 2023

Voor een aantal van de aanwezigen was dit een inkijkje in een nieuwe wereld. Al maken veel van de producten waarvoor wereldwijd chemiebedrijf Huntsman bouwstenen levert, deel uit van ons dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan isolatiemateriaal, schuim voor matrassen, coatings, en materialen voor auto’s of schoenen. Ook leveren ze aan de kunststof- en automobielindustrie, de textielindustrie, de gezondheidszorg en de verpakkingsindustrie. De Nederlandse tak van het bedrijf krijgt hiervoor de grondstoffen in buizen aangeleverd vanuit andere bedrijven in de Botlek. Dit zijn vaak de reststromen van andere fabrieken.

Via hernieuwbare bronnen en energie, recycling en herverwerking, afvalvermindering en ‘upcycling’ van materialen werkt Huntsman aan verduurzaming. Dat daarbij veel komt kijken, bleek wel toen Laurence Thring en Arend Jan Zeeuw met ons in gesprek gingen over de ontwikkelingen en dilemma’s die zij tegenkomen rondom de klimaatopgave en de energietransitie.

Na deze dialoog mocht een rondleiding over het grote terrein van Huntsman Holland met een bezoek aan de MDI 2-fabriek niet ontbreken. Hier gaf Charles De Wolff uitleg over het productieproces en de nieuwste toepassingen in de fabriek.

Tour bij Plant One

Na het bezoek aan Huntsman kregen we een rondleiding bij Plant One Rotterdam: een innovatieve broedplaats waar bedrijven en onderzoeksinstellingen hun innovatieve ideeën kunnen testen. Plant One houdt zich onder meer bezig met het inrichten van pilotinstallaties voor pyrolyse, CO₂-afvang, H₂-brandstof en waterbehandeling. Zo zagen we onder meer een proefinstallatie waarin een pyrolyse-reactor versleten autobanden verwerkt tot olie en carbon black. Ook konden we kennismaken met de recycling van PET-plastics.

Interessant om te zien hoe deze startups en samenwerkingen van bedrijven bezig zijn met innovaties die leiden tot duurzamere procestechnologieën, energiezuinigere processen of een geringere CO2-uitstoot.

Tenslotte hebben we het leerzame bezoek afgesloten met een hapje en een drankje in Poortugaal.

Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met:

Profiel Mellanie Vellekoop

Mellanie Vellekoop

Regisseur Duurzame Landbouw & Voedsel