Dutch Food Week: wat je lokaal haalt is lekker

Dutch Food Week: wat je lokaal haalt is lekker

Supervers, lekker en ook nog eens duurzaam: eieren, aardappelen, fruit of vlees van de boer of tuinder om de hoek. Tijdens de Dutch Food Week van 9 tot en met 16 oktober kom je alles te weten over lokaal eten en hoe dat wordt geproduceerd. Ook bij jou in de buurt. Maar allicht ben je bekend met dit fenomeen. Via onder meer het platform De Kortste Weg timmert de NMZH ook aan de lokale en regionale weg!  

13 oktober 2021

Waarom voedsel van ver halen als het ook dichtbij te koop is? Voedsel dat supervers, lekker en minder belastend is voor het milieu, want: minder transportkilometers. Waar je ook woont, goede kans dat er in de buurt wel een boer of streekwinkel zit die verse producten als groente, fruit, vlees, kaas en aardappelen verkoopt. Ook melk, yoghurt en boter en zelfs brood zijn vaak te vinden in boerderijwinkels of in een automaat langs de weg. Geen boer of streekwinkel in de buurt? Steeds meer boeren bieden hun producten ook online aan.

Proeverijen
Een mooie manier om uit te vinden wat er dichtbij allemaal te koop is, is de Dutch Food Week. In heel Nederland zijn er komende dagen allerlei evenementen over gezond en duurzaam voedsel en over het proces van ‘grond tot mond’. Ook in Zuid-Holland valt veel te beleven, van live talkshows en theatercolleges tot rondleidingen, fietstochten en proeverijen. Een overzicht van alle evenementen vind je op dutchfoodweek.nl.

De Kortste Weg
Verder is er veel informatie te vinden over lokale producten in Zuid-Holland op De Kortste Weg, een platform dat zich sterk maakt voor ‘de korte keten’. Het doel: een eerlijke prijs voor boeren en producenten, gezonde klanten door een vers en gevarieerd aanbod, minder milieubelasting en natuurinclusieve landbouw met oog voor het landschap en de natuur.

Voor iedereen
Volgens De Kortste Weg is gezond en lokaal eten mogelijk voor iedereen. Zelfs met een klein budget kun je prima eten uit de korte keten, zo vertelt Simone van Engelsdorp van Voedselfamilie Krimpenerwaard in een interview op de website. “Ik koop mijn groenten bij Rechtstreex. Daar is de biologische variant soms goedkoper dan het gangbare product uit de supermarkt, bijvoorbeeld de uien en spitskool. Seizoensgroenten zijn sowieso een stuk betaalbaarder en beter voor het milieu. Ik vind dat mijn gezondheid dat waard is.” Columniste Marja van der Ende prijst zich gelukkig met de diversiteit die haar regio biedt: “Van al die regio’s in Nederland kun je wel stellen dat Westland en Midden-Delfland de Schijf van Vijf het meest compleet maken op lokale bodem.”

Meer informatie? Neem contact op met

Profiel Louise Bokhoven

Louise Bokhoven

Regisseur Duurzame landbouw en Voedseltransitie