Onderzoek naar de Zero Emissie Zone Den Haag

30 september 2024

Onderzoek naar de Zero Emissie Zone Den Haag

Op 11 september heeft de gemeenteraad van Den Haag een werkvergadering georganiseerd over de invoering en ontwikkeling van de Zero Emissie Zone in het centrum van Den Haag. Een aantal partijen, waaronder de NMZH, is gevraagd hun kennis en inzicht in dit onderwerp te delen met de gemeenteraad.

Binnen Zuid-Holland speelt de uitstoot van emissies, via lucht, water en bodem, een grote rol. Ook een stad als Den Haag stoot in de volle breedte emissies uit. Mobiliteit en stadslogistiek spelen daar ook een belangrijke rol in. In 2023 hebben wij samen met een drietal studenten van de Hogeschool InHolland in Delft en de Hogeschool Leiden een aantal onderzoeken gedaan in Den Haag om meer inzicht te krijgen in het beleid van Den Haag over circulariteit bij de werkzaamheden van aannemers en installateurs in de stad. In welke mate Den Haag circulair inkoopt en hoe de voorbereidingen voor de invoering van de Zero Emissie Zone in het centrum van Den Haag verlopen. Daarnaast is er een uitgebreid onderzoek gedaan naar menselijk gedrag en factoren die dit gedrag beïnvloeden. Zo hebben we samen met Luuk Kraan, Lisa van der Klugt en Maaike Warnau weer een goed beeld gekregen wat er gebeurt om emissies terug te dringen in Den Haag.

Het onderzoek van Luuk Kraan was de basis van onze presentatie in de gemeenteraad.

De aanbevelingen die we hebben meegegeven zijn om met meer inzet door te gaan met de invoering van de Zero Emissie Zone en die in een periode daarna uit te breiden. Uit alle onderzoeken blijkt dat het centrum van Den Haag sterk wordt belast met fijnstof en ultrafijnstof. Waarbij 2 à 3 keer de grenswaarde, die de Wereldgezondheidsorganisatie aangeeft, in het centrum van Den Haag wordt overschreden. Niets doen is dus geen optie willen wij Den Haag leefbaar en gezond houden in de nabije toekomst.

Maar er moet nog veel gebeuren voor de invoering en daarna. De infrastructuur voor snelladers moet aanzienlijk worden uitgebreid. Het gemeentelijk wagenpark moet worden verduurzaamd. Want wat je aan de stadslogistiek vraagt moet je ook zelf doen. In de presentatie en het onderzoeksrapport bij dit bericht kan je meer over onze aanbevelingen lezen. We gaan ervan uit dat de gemeenteraad in het verdere proces rekening houdt met ons advies en de ingebrachte aanbevelingen.

Lees hier het onderzoek van Luuk Kraan over zero emissie zones

Bekijk hier onze presentatie voor de gemeenteraad