

Zoeken
12 juli 2016
Per 1 juli is de Stimuleringsregeling Energieprestatie huursector, kortweg STEP, aangepast. Een stap in de goede richting, maar een schaalsprong blijft nodig. Zo laat Joris Wijsmuller, wethouder wonen en duurzaamheid van Den Haag, weten in zijn blog op de website van Stook je rijk.
Den Haag wil in 2040 klimaatneutraal zijn. Investeren in het verduurzamen van sociale huurwoningen en het verminderen van het energiegebruik is daarbij een belangrijk opgave. Het Energieakkoord heeft daarvoor ook doelen vastgesteld: in 2020 moeten de woningen gemiddeld energielabel B hebben.
Het maken van afspraken over verduurzaming geeft problemen bij de corporaties in Den Haag. Zij hebben veel woningen in de naoorlogse, gestapelde bouw met een slecht energielabel (E, F, G). Dat betreft zo’n 30 % van de ongeveer 70.000 woningen van de drie grote corporaties. Er zijn hoge investeringen nodig om die aan te pakken. Tegelijkertijd zijn de middelen beperkt door de verhuurdersheffing en de Vestia-heffing. Ook een stimuleringsregeling voor de huursector (STEP) bleek voor grootstedelijke hoogbouw niet goed uit te pakken.
In de vernieuwde prestatieafspraken tussen gemeente en corporaties die eind 2015 gemaakt zijn is veel aandacht voor deze financiële problemen bij verduurzaming. Grote en middelgrote steden proberen de financiële last van de woningcorporaties voor de schatkist om te buigen in maatschappelijke investeringen voor onder meer duurzaamheid. Joris Wijsmuller heeft hierin een belangrijke trekkersfunctie, die de NMZH ondersteunt.
Ook is in de prestatieafspraken extra aandacht voor gedragsverandering bij huurders. In vergelijkbare woningen kan het energieverbruik van huurders sterk verschillen. Betrokkenheid van huurderorganisaties en participatie van bewoners is uitermate belangrijk om te investeren in een zuiniger woning en meer wooncomfort.