

Zoeken
Het tempo van CO2-reductie in Nederland moet worden verdubbeld. Dat is de oproep aan het kabinet van Natuur & Milieu en de Natuur en Milieufederaties (NMF’s) naar aanleiding van de zojuist verschenen Klimaat en Energieverkenning (KEV). De KEV laat zien wat de totale CO2-uitstoot in Nederland is en wat het klimaat en energiebeleid aan CO2-vermindering oplevert, nu en in 2030.
3 november 2020
Op 30 oktober jl. rapporteerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat we op basis van de huidige maatregelen in 2030 slechts 34% reductie realiseren in plaats van de afgesproken 49%. Het PBL stelt vast dat het tempo moet worden verdubbeld. Natuur & Milieu en de NMF’s zijn blij dat veel partijen in Nederland goed aan de slag zijn met het Klimaatakkoord. “Maar de klimaatdoelen zijn nog lang niet binnen bereik. En de door de Europese Commissie voorgestelde verscherpte Europese doelstelling van 55% CO2-reductie vereist extra acties”, aldus de organisaties.
Het is het tweede jaar dat het PBL de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) presenteert. Het merendeel van de maatregelen die de CO2-uitstoot moet verminderen, staan in het Klimaatakkoord. Natuur & Milieu en de Natuur en Milieufederaties zijn ondertekenaar van het Klimaatakkoord.
Marjolein Demmers, directeur van Natuur en Milieu: “We zijn blij dat veel maatregelen in uitvoering worden genomen. Helaas ontberen veel in het akkoord genoemde voornemens nu nog concretisering. Afspraken in de pijplijn moeten snel worden verankerd in beleid en wetgeving. De uitvoering van het Klimaatakkoord moet naar een hogere versnelling. Anders lopen we vertraging op die we ons niet kunnen permitteren. Het Europees Parlement roept zelfs op tot 60% CO2-reductie in 2030, maar Nederland heeft nog slechts 34% geborgd.”
Alex Ouwehand, directeur Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland: “2030 is voor de industrie een relatief kort periode om werk te maken van de klimaatafspraken. In de Rotterdamse haven liggen alweer geruime tijd diversen plannen klaar die tot uitvoering moeten komen. Naast een inzet van het bedrijfsleven is ook een inzet van het Kabinet nodig. We roepen het kabinet op om de komende maanden stevig regie te nemen op het waarmaken en versnellen van de afspraken uit het Klimaatakkoord en de plannen in de Rotterdamse haven door te zetten”.
Meer over de Klimaat- en Energieverkenning 2020 of download het volledige rapport