Record aantal broedende purperreigers in de Zouweboezem

17 juni 2016

Record aantal broedende purperreigers in de Zouweboezem

In natuurgebied de Zouweboezem ten zuidoosten van Ameide, broedt dit jaar een record aantal purperreigers. De Zouweboezem is eigendom van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Voor het eerst zijn er meer dan 200 broedende paren geteld. 209 om precies te zijn, een nieuw record. Purperreigers broeden in kolonies en komen slechts in een klein aantal moerasgebieden in Nederland voor. Het purperen verenkleed en de slangachtige nek geven de purperreiger een herkenbaar uiterlijk. De Zouweboezem is een belangrijke broedlocatie voor deze trekvogels, die overwinteren in Afrika.

Zouweboezem

De Zouweboezem is zo geschikt voor de majesteitelijke, donkere reiger door de rietlanden in de Boezem en de weilanden en talloze sloten in de omgeving. Het Zuid-Hollands Landschap heeft zich het afgelopen decennium ingezet om het leefgebied voor de purperreigers zo aantrekkelijk mogelijk te maken en dát betaald zich nu uit. De aanleg van natuurvriendelijke oevers, amfibieënpoelen, ondiep water met veel opgroeiende vis zorgen voor een aantrekkelijk leefgebied voor deze reiger. 209 paar purperreigers betekent meer dan 400 volwassen vogels en binnenkort ook nog vele uitgevlogen jongen. De kans om de purperreiger te spotten in de Zouweboezem is dan ook bijzonder groot!

Purperreiger

‘We zorgen niet enkel in de Zouweboezem voor goede leefomstandigheden voor de purperreiger,’ vertelt boswachter Warner Reinink van het Zuid-Hollands Landschap, ‘ook in de omliggende terreinen moeten de omstandigheden uitmuntend zijn.’ Purperreigers leggen vele kilometers af om te foerageren. Wadend langs de oevers spiesen ze vis en kikkers aan hun snavel. Tot in de Krimpenerwaard kun je de purperreigers uit de Zouweboezem in de randen van de sloten tegenkomen. Dit gebied ligt centraal tussen de Zouweboezem en de kolonie van Kinderdijk, waardoor je ook hier veel purperreigers kunt tegenkomen.
Om goed te kunnen volgen hoe het met de purperreigers gaat, wordt de kolonie jaarlijks geteld. Samen met een deskundig ecoloog telt de boswachter 1 keer in het broedseizoen de bezette nesten, zonder dat de purperreigers worden verstoord. Dit jaar met een nieuw record, een fantastisch resultaat voor het werk dat het Zuid-Hollands Landschap verzet!