NMZH blij met afblazen Brouwerseiland

NMZH blij met afblazen Brouwerseiland

De gemeente Schouwen-Duiveland heeft een streep gezet door de aanleg van Brouwerseiland. In dit project zouden 315 luxe vakantiehuizen verrijzen in het kwetsbare kustgebied op de grens van Zeeland en Zuid-Holland. Mogelijk onderneemt de projectontwikkelaar nog stappen, maar vooralsnog is de natuur de winnaar.

9 november 2020

De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland heeft op 5 november 2020 in grote meerderheid tegen het plan-Brouwerseiland gestemd. In het project zouden 315 luxe recreatiewoningen op 13 kunstmatige eilanden worden gebouwd in het Grevelingenmeer. ‘De raadsmeerderheid heeft geen vertrouwen in de haalbaarheid van het volledig elektrisch vervoer binnen Brouwerseiland’, schrijft de Provinciale Zeeuwsche Courant. ‘Er zijn te veel onduidelijkheden, onzekerheden en wettelijke belemmeringen om achter het plan te kunnen staan, aldus 19 van de 23 gemeenteraadsleden. Bovendien is het gemeentelijk beleid twee jaar geleden verlegd naar een stop op grootschalige recreatieprojecten.’

Kustbescherming
Kustbeschermers zijn blij dat de gemeente vasthoudt aan haar beslissing om geen bebouwing aan de Brouwersdam toe te staan. Samen met andere natuurorganisaties had de NMZH zowel de gemeente als minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gewezen op de vele nadelige gevolgen voor natuur en milieu.

Nienke Schuil, regisseur ruimtelijke ontwikkeling, landschap en natuur bij de NMZH: “Het grootste bezwaar was de hoge stikstof-uitstoot, die het project met zich mee zou brengen; tijdens de bouw – denk onder meer aan het vrachtverkeer en het zandtransport vanuit de Noordzee – én naderhand in het gebruik van het park. Maar ook de fauna van het gebied zou worden verstoord. Tientallen vogelsoorten hebben hun broedgebied aan de westelijke kant van de Grevelingen. En de Middelplaat herbergt één van de belangrijkste zeehondenleefgebieden van Zuidwest-Nederland. We hopen dat ook andere Nederlandse kustplannen op de helling komen. We hebben in 2017 niet voor niets het Kustpact afgesloten.”

De projectontwikkelaar heeft nog het recht om bezwaar te maken, maar de kustbeschermers hebben goede hoop dat Brouwerseiland definitief van de baan is.

Voor meer informatie neem je contact op met:

Profiel Nienke Schuil

Nienke Schuil

Regisseur ruimtelijke ontwikkeling, landschap en natuur