Wilt u meer weten over hoe gemeenten actie kunnen ondernemen? De handleiding van Natuur & Milieu en Urgenda biedt een heldere routekaart voor beleid en actie. Meer informatie vind je op de website van Urgenda.
Gemeenten kunnen actie ondernemen tegen bestrijdingsmiddelen: Nieuwe handleiding biedt handvattenenten
Gemeenten kunnen actie ondernemen tegen bestrijdingsmiddelen: Nieuwe handleiding biedt handvatten
Het gebruik van bestrijdingsmiddelen in Nederland is al jaren een onderwerp van zorg. Deze middelen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen en voor het milieu. Gelukkig hebben gemeenten niet alleen de juridische plicht, maar ook de mogelijkheden om burgers beter te beschermen tegen deze risico’s. Om gemeenten te ondersteunen, hebben Natuur & Milieu en Urgenda een praktische handleiding opgesteld.
13 januari 2025
Juridische verantwoordelijkheid en kansen
Volgens recente inzichten hebben gemeenten de verantwoordelijkheid om een actieve rol te spelen in het beschermen van hun inwoners tegen bestrijdingsmiddelen. Naast wettelijke verplichtingen biedt de handleiding concrete stappen die gemeenten kunnen nemen, zoals:
- Het beperken van het gebruik van pesticiden op gemeentegrond.
- Het stimuleren van alternatieven voor chemische bestrijdingsmiddelen.
- Bewustwordingscampagnes om inwoners te informeren over de risico’s en duurzame opties.
De handleiding benadrukt dat gemeenten niet hoeven te wachten op landelijke regelgeving, maar proactief beleid kunnen voeren. Dit biedt niet alleen bescherming aan de volksgezondheid, maar draagt ook bij aan een duurzamer en biodiverser leefmilieu.
““In Zuid-Holland hebben we een zeer grote uitdaging wanneer het gaat over bestrijdingsmiddelen in de leefomgeving. De lekke emissieloze kas heeft hier bijvoorbeeld een belangrijke rol in. Om te komen tot een effectieve aanpak om het systeem te veranderen hebben we een daadkrachtig optreden van diverse overheden nodig. Deze handleiding helpt gemeenten om een positie in te nemen en stappen te ondernemen om te komen tot een gezondere leefomgeving voor de burger” ”
Nienke Schuil- regisseur natuur en landschap
13 januari 2025
Actie ondernemen is belangrijk!
Onderzoek toont aan dat pesticiden ernstige gevolgen kunnen hebben voor de biodiversiteit en de kwaliteit van het grondwater. Daarnaast groeit de bezorgdheid over de mogelijke gezondheidsrisico’s voor omwonenden van landbouwgebieden en andere plekken waar bestrijdingsmiddelen worden ingezet. Gemeenten hebben een unieke kans om het verschil te maken door beleid te ontwikkelen dat zowel lokaal als nationaal een voorbeeld kan zijn.
Handleiding Regulering bestrijdingsmiddelen voor gemeenten
Vragen over dit onderwerp? Neem contact op met:
Nienke Schuil
Regisseur ruimtelijke ontwikkeling, landschap en natuur en Adjunct directeur