Ervaren hoe een duurzaam huis woont

31 oktober 2016

Ervaren hoe een duurzaam huis woont

Er is een grote hoeveelheid digitale informatie over duurzaam wonen te vinden maar hoe woont het nu? Steeds meer mensen ontdekken de Nationale Duurzame Huizen Route en gaan op pad om bij anderen thuis hun ervaringen te horen. Op zaterdag 5 en 12 november 2016 is het weer zover. In heel Nederland stellen huiseigenaren van duurzame woningen hun huis open en vertellen hoe het woont in een duurzaam huis. Het inschrijven is van start gegaan en een aantal huizen is al volgeboekt. Voor het vierde jaar op rij is er een grote toename van het aantal woningen. Dagelijks melden mensen hun huis aan, inmiddels staat de teller op 630 woningen.

In het woud van energiebesparende maatregelen is het lastig om helder te krijgen wat een goede en betaalbare oplossing voor de eigen woning is. Het bezoek aan woningen en de ervaringen van anderen helpen bij het oriëntatieproces. Door de diversiteit van de woningen en soorten maatregelen kunnen huiseigenaren tijdens de Duurzame Huizen Route heel gericht op pad om informatie op te doen. Naast wat er allemaal goed gelukt is, geven bezoekers van voorgaande jaren aan het vooral ook leerzaam te vinden om te horen wat er anders of beter had gekund.

Van bezorgdheid naar sport

Veel openstellers hebben een heel proces achter de rug of zijn nog volop bezig met het verduurzamen en energiezuinig maken van hun woning. Zo ook Aalt en Wilma Visscher uit Barneveld die onlangs het 600ste huis hebben aangemeld. Aalt is in 2002 uit bezorgdheid om de aarde begonnen met zonnepanelen. Inmiddels is de woning gasloos en is het een sport om CO2 neutraal te zijn. “Ik heb de buurt aardig aangestoken” lacht Aalt.
De huiselijke sfeer maakt dat er leuke gesprekken ontstaan waarbij er alle ruimte is om vragen te stellen: Wel of geen spouwmuurisolatie? Hoe bevalt gasloos wonen? En hoeveel geluid maakt jullie warmtepomp? Huiseigenaren die zich oriënteren hebben honderdenéén vragen die ze graag eens willen stellen. Dat kan bij gastvrije mensen zoals Aalt en Wilma Visscher en vele andere enthousiaste huiseigenaren in Nederland.

Groei

De verwachting is dat het aantal huizen dat meedoet aan de Duurzame Huizen Route de komende jaren toeneemt. “Niet iedereen kan zijn woning elk jaar openstellen en daarom is het nodig dat het er steeds nieuwe huizen bijkomen” vertelt organisator Gerard Simon.

Uit de toename van het aantal aanvragen voor subsidie en leningen blijkt dat steeds meer mensen overgaan tot vergaande maatregelen. De huiseigenaren die daarmee aan de slag gaan, weten uit ervaring wat een zoektocht het is en hebben zelf vaak ook baat gehad bij het horen van ervaringsverhalen. “De bereidheid om de kennis te delen is daardoor groot en mensen zijn er ook gewoon trots op dat het ze is gelukt om de energierekening naar beneden te brengen. We dromen al voorzichtig van het duizendste duurzame huis in 2017” aldus Simon.

Kwaliteit

Bezoekers van voorgaande jaren geven aan dat ze het prettig vinden om zich op deze manier te oriënteren. Naast informatie over maatregelen en de volgorde van de te nemen stappen, wordt er vaak ook informatie onderling uitgewisseld over de betrokken bedrijven.

Bezoekers die eerder hebben meegedaan aan de Duurzame Huizen Route geven aan dat het bezoek heeft bijgedragen aan een completer plan om aan de slag te gaan. Door deze manier van oriënteren zijn huiseigenaren goed geïnformeerd over wat er mogelijk is. Zij gaan beslagen ten ijs met bedrijven in gesprek wat de kwaliteit van het resultaat ten goede komt.

Bron: Duurzame Huizenroute
Bron: Duurzame Huizenroute