Eerste boom ‘100bomen100’ geplant op Delfts schoolplein

Eerste boom ‘100bomen100’ geplant op Delfts schoolplein

In Zuid-Holland is het lastig om een plek te vinden waar een boom ongestoord 100 jaar oud kan worden. En dat is zorgelijk, omdat er in onze dichtbevolkte provincie juist behoefte is aan meer groen. Om hier aandacht voor te vragen heeft gedeputeerde Natuur Berend Potjer afgelopen vrijdag samen met leerlingen van de Freinetschool in Delft de eerste boom van het 100bomen100-project op het schoolplein geplant.   

14 maart 2024

Zuid-Holland bestaat slechts voor 3% uit bos en de provincie wil graag meer bomen. Voor het project 100bomen100 is gezocht naar 100 plekken waar 100 bomen ongestoord minimaal 100 jaar kunnen staan. Een boom is namelijk pas na 100 jaar ‘volwassen’. Gedeputeerde Potjer staat volledig achter dit project: “We hebben bomen nodig voor een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving. Bomen zijn goed voor de biodiversiteit, ons klimaat, recreatie en schone lucht! Daarnaast zorgen bomen voor minder hittestress. Door deze bomen op een schoolplein te plaatsen, laten we kinderen zien dat bomen belangrijk zijn voor onze toekomst.”

“Zuid-Holland bestaat slechts voor 3% uit bos en de provincie wil graag meer bomen.”

Provincie Zuid-Holland

14 maart 2024

Meegroeien

De bedenker van dit project, provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit Noël van Dooren (PARK) is ook blij met deze eerste boom. Hij geeft Gedeputeerde Staten advies over alles wat met ruimte en landschap te maken heeft. “Een boom plant je voor de toekomst. De kinderen die hier nu op school zitten kunnen de boom in de komende decennia zien groeien tot een volwassen boom en blijvend ervaren wat de meerwaarde is van deze en andere bomen”, aldus Van Dooren. Het idee voor deze 100 bomen ontstond toen Van Dooren aan het begin van zijn adviseurschap in 2020 een week door Zuid-Holland fietste. Het viel hem op hoe snel de provincie verandert. Dan is het moeilijk voor een boom om oud te worden, en tegelijk kan juist een oude boom een soort anker zijn in al die verandering. Hij bedacht dat er minstens 100 bomen geplant moesten worden die minimaal 100 jaar oud moeten kunnen worden. Het vinden van 100 plekken was niet eenvoudig. Via lokale kranten en websites, onder meer van de partner Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland, kwamen enkele tientallen aanmeldingen binnen, die door het team goed getoetst zijn: kan een boom hier inderdaad oud worden? Dit seizoen planten we de eerste bomen!

Ruimte en tijd

Vanuit de provincie gezien sluit dit project naadloos aan bij het Bos- en Bomenbeleid, waarbij veel meer dan deze paar bomen in bossen, houtsingels en langs wegen geplant worden. Maar het project gaat er ook juist om met die eis van 100 jaar duidelijk te maken dat bomen planten pas stap 1 is. De zorg om ze echt oud te laten worden is iets heel anders, en dat is een zorg van ons allemaal. Een boom die 100 wordt is bijzonder – en dat zou eigenlijk normaal moeten zijn. Het project houdt ons dus ook een spiegel voor: best vaak staat een groeiende boom ons soms figuurlijk of letterlijk in de weg. Zijn wij bereid de boom de ruimte en de tijd te geven? Als we dat doen, krijgen we heel wat terug!

 

QR-code

Bij de bomen van 100bomen100 komt een QR-code die leidt naar een website. Die documenteert hoe deze bijzondere familie oud wordt, en de kinderen van de Freinetschool kunnen daar ‘hun’ boom terugvinden.