Bouw strandhuisjes Kijkduin schadelijk voor natuur
Bouw strandhuisjes Kijkduin schadelijk voor natuur
In de afgelopen weken zijn in de duinen van het Zuiderstrand bij Kijkduin voorbereidingen getroffen voor het plaatsen van 40 strandhuisjes. Natuurorganisaties constateren dat de werkzaamheden schadelijk zijn voor de natuur en niet stroken met eerder afgegeven vergunningen. Natuurmonumenten, Stichting Duinbehoud, AVN, het Zuid-Hollands Landschap en de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland vinden dat gemeente Den Haag niet op deze manier met de kwetsbare natuur in de kuststrook mag omgaan. Daarom hebben zij een handhavingsverzoek ingediend bij zowel de gemeente als de provincie en het Hoogheemraadschap van Delfland.
5 april 2021
De bouw van de houten strandhuisjes heeft een wezenlijke impact op de natuurontwikkeling in het duingebied en hoewel de pilot met de strandhuisjes met nog eens vijf jaar is verlengd, moet vergunde activiteit wel op de juiste wijze worden uitgevoerd. Er is op grote schaal met zand geschoven, zowel op het strand als in de duinen langs de duinvoet, waardoor de natuurlijke aangroeimogelijkheid voor stuifzand is verdwenen. Dit is een aantasting van de beschermende functie en opbouw van het duin.
Ook vallen deze uitgevoerde werkzaamheden niet te rijmen met de status van het gebied als onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland (NNN). Een belangrijk kenmerk voor dit deel van het NNN is, dat er ruimte is voor natuurlijke dynamiek in de kuststrook. Het grootschalig verplaatsen van zand en het afgraven van de duinvoet is hiervoor bijzonder nadelig.
De gezamenlijke natuurorganisaties wijzen erop dat het in de context van nieuwe wetgeving en klimaatverandering van groot belang is om kwetsbare en als zodanig aanwezen natuurgebieden te beschermen. Zij zien de reactie van de gemeente, provincie en het Hoogheemraadschap op het handhavingsverzoek graag spoedig tegemoet.
Voor meer informatie neem je contact op met:
Nienke Schuil
Regisseur ruimtelijke ontwikkeling, landschap en natuur