Mag het licht uit?

Mag het licht uit?

Op 24 oktober is het weer zover. Nederland schakelt over van zomertijd naar wintertijd. Dit is traditioneel het moment van onze campagne de Nacht van de Nacht. Dit jaar alweer voor de zestiende keer. Met deze campagne vragen wij jaarlijks extra aandacht voor onnodige lichtvervuiling en energieverspilling in de nacht.

Schijnveiligheid
Nederland is in de wereld één van de landen met de meeste verlichting. Vanuit de ruimte is te zien dat ons land helemaal oplicht door het kunstlicht. Al dit overvloedige licht geeft onnodige lichtvervuiling. Vaak brandt het licht ook nog eens onnodig. De meest genoemde reden dat bedrijven de lichten ’s nachts laten branden, is vanwege “veiligheid, tegen inbraak”. In de praktijk blijkt dat inbrekers juist licht nodig hebben bij het inbreken en dat licht op sensors (die aangaan bij beweging) een afschrikkende werking hebben. Een onverlicht gebouw, waar bij onraad het licht plotseling aanspringt door een bewegingsdetector, trekt meer aandacht dan een gebouw waar continu de verlichting aan staat. Het is absurd hoeveel bedrijven ’s nachts lichten laten branden. En er is een simpele oplossing, door sensors aan te brengen wordt verlichting automatisch gedoofd en springt deze aan bij onraad.”

Lichtvervuiling door bedrijven
Lichtvervuiling komt ook op veel andere plekken voor. Denk bijvoorbeeld aan lampen van sportvelden, wegen, kantoorgebouwen, parkeerterreinen en -garages, kassen, monumenten en reclameborden die de hele nacht onnodig branden. De Natuur en Milieufederaties (NMF’s) hebben in het kader van de Nacht van de Nacht campagne afgelopen weken ’s nachts 1.327 bedrijven gefotografeerd. De foto’s werden at random gemaakt in verschillende gemeenten van alle provincies. Maar liefst 72% van de bedrijven had onnodige verlichting branden. Bij 48% brandde de binnenverlichting, bij 38% de buitenverlichting en 14% van de bedrijven had zowel binnen als buiten de verlichting branden. Bedrijven verspillen met onnodige nachtelijke verlichting zo jaarlijks zo’n 536 miljoen kWu, oftewel het stroomverbruik van 150.000 (!) huishoudens.

Ook de overheid verspilt energie
In Zuid-Holland hebben wij in onze onmiddellijke omgeving gekeken hoe de overheid scoort wat nachtelijke verlichting betreft. Die uitkomst was best teleurstellend. Het provinciehuis, verschillende ministeries en de Hoge Raad der Nederlanden hebben onnodig veel verlichting aan gedurende de nacht. Zo goed als alle overheidspanden die wij hebben beoordeeld, hadden veel verlichting aan. Zie de collage bij dit blog. In een tijd met veel aandacht voor de energietransitie en energiebesparing, en de klimaatopgave zou je anders verwachten. Juist de overheid moet hierin het goede voorbeeld gegeven. Daarnaast wordt er erg veel geld van ons allemaal weggegooid door deze jaarrond onnodige verlichting in de nacht.

Inmiddels hebben alle locaties die wij hebben gefotografeerd een brief met de foto’s gekregen en het verzoek om bewuster met verlichting in de nacht om te gaan en onnodige lichthinder en energieverspilling tegen te gaan. Het bespaart geld, energie en zorgt voor een mooiere sterrenhemel in Nederland. Het is daarnaast ook beter voor (nacht)dieren en de gezondheid van mensen. Uit onderzoek blijkt tevens dat 8 van de 10 Nederlanders willen dat bedrijven de reclameverlichting en aanlichting van hun panden doven. Binnenkort maar eens kijken of de overheid onze signalen heeft opgepakt en de onnodige verlichting is gedoofd!

Doe mee met de Nacht van de Nacht
Wil je meer weten over onze campagne de Nacht van de Nacht of wil je zelf nog activiteiten organiseren en deze aanmelden? Dat kan op www.nachtvandenacht.nl. Dit jaar doven op 24 oktober in Zuid-Holland in ieder geval de Grote Kerk in Overschie en het verzekeringskantoor van Achmea in Leiden het licht.