Blog: consumentenkracht

30 mei 2018

Blog: consumentenkracht

Ondanks alle aandacht voor het klimaat en de verduurzaming van onze samenleving worden er nog steeds producten geproduceerd die slechts 1 keer of heel kort worden gebruikt en daarna worden weggegooid. Denk aan plastic koffiebekers, blikjes frisdrank, voorverpakte voedingswaren en de plastic zakjes op de groentenafdeling van de supermarkt. Vaak zijn deze producten makkelijker en goedkoper opnieuw te maken of is de aanschaf van een nieuw exemplaar goedkoper dan repareren.

Het korte gebruik van dit soort producten is erg slecht voor het milieu. Er is veel energie voor nodig om ze te maken en soms zijn er schaarse grondstoffen voor nodig. Na gebruik eindigen veel van deze producten weer in de verbrandingsoven of op straat en uiteindelijk in zee.

Zelf verpakking meenemen

Met het klimaat in gedachten en op weg naar een meer circulaire economie zet dit aan tot denken. Nog niet zo lang geleden namen mensen zelf hun verpakking mee als ze boodschappen gingen doen: een paar ketels als je Chinees ging halen en een netje voor de sinaasappels van de groenteboer. Ook werden spullen ‘opgebruikt’ tot ze helemaal waren versleten. Zonder na te denken gaan we nu echter voor ‘snel en makkelijk’ en volgen we klakkeloos de product- en verpakkingslijn die de producenten voor ons hebben bedacht.

40 jaar glasbak

Het wordt tijd om deze verspillingsketen te doorbreken. Het succes van de glasbak laat zien dat met een slim en eenvoudig systeem veel valt te bereiken. Bij de start in 1978 was de ambitie om jaarlijks minstens 840.000 kilo in te zamelen en te recyclen. Veertig jaar later staan er zo’n 25.000 glasbakken verspreid over heel Nederland en wordt er jaarlijks circa 421 miljoen kilo glas ingeleverd. Over consumentenkracht gesproken. Het wekelijkse loopje naar de glasbak is voor iedereen vanzelfsprekend geworden.

Plastic soep

Op grote PET-flessen zit statiegeld. Dat zorgt ervoor dat ze bijna allemaal weer ingeleverd en gerecycled worden. Maar volgens het Recycling Netwerk Benelux komen jaarlijks in Nederland 98 miljoen plastic flessen zonder statiegeld en 156 miljoen blikjes in ons milieu terecht. Per jaar belandt zo volgens het Wereld Natuur Fonds meer dan 5 miljoen ton (!) plastic afval in zee. Dat plastic breekt af in kleine stukjes en vormt een grote, giftige plastic soep. Waar is daar de consumentenkracht?

Kritische, krachtige consumenten

De verpakkingsindustrie moet van de Europese Commissie nu een omslag gaan maken: duurzame alternatieven in plaats van plastic producten voor eenmalig gebruik. Dat werd tijd. Maar uiteindelijk zijn wij – als consumenten – zelf óók verantwoordelijk: voor wat we kopen, hoe wij producten gebruiken en hoe wij daar tenslotte afscheid van nemen. Dat kan veel beter. Door onze consumentenkracht gericht in te zetten en kritische keuzes te maken, kunnen wij samen, sneller dan overheden kunnen reguleren, afscheid nemen van onnodige verpakkingen en plastic producten voor eenmalig of tijdelijk gebruik.

Doet u mee?

plastic soep