Werkbezoek aan Circulair Recycling Company

13 november 2024

Werkbezoek aan Circulair Recycling Company

De NMZH is lid van de stuurgroep Just Transition Funds Groot-Rijnmond (JTF). Het Just Transition Fund (JTF) is een Europees fonds dat bijdraagt aan de overgang naar een klimaatneutraal Europa. Hoofddoel van het JTF is regio’s die sterk afhankelijk zijn van inkomsten en werkgelegenheid uit fossiele brandstoffen op een rechtvaardige, gelijkwaardige manier in staat te stellen de energietransitie in te gaan. Voor Groot-Rijnmond is in totaal ruim € 60 mln. beschikbaar. Vanuit de NMZH maakt Alex Ouwehand deel uit van de regionale stuurgroep Groot-Rijnmond. Naast representatie is deze stuurgroep verantwoordelijk voor de regionale inzet van de JTF-middelen.

Het werkbezoek was deze keer bij Circulair Recycling Company (CRC). Dit bedrijf houdt zich bezig met recycling van thermohardend composiet. Thermohardend composiet wordt gemaakt van hars en glasvezel of koolstofvezel. Voorbeelden van producten met thermohardend composiet zijn: vliegtuigen, dakkapellen, kunstwerken, bodemplaten van auto’s, windmolenwieken en boten.

Voor de recycling van deze toepassingen waren tot voor kort geen duurzame oplossingen mogelijk. Dit vormt een enorm probleem binnen Nederland, maar ook wereldwijd. Vroeger werd het afval verbrand, wat geen duurzame of circulaire oplossing is. Tegenwoordig wordt het afval vaak geëxporteerd en begraven. Maar dat is niet beter dan verbranden.

Door een ontwikkelde systematiek om thermohardend composiet in te zamelen, sorteren, mechanisch en chemisch te bewerken, komen diverse recyclingstromen tot stand, waaronder grof en fijn recyclaat, glas- en koolstofvezel (mechanische bewerking) en pyro-olie, als basis voor bijvoorbeeld nieuwe kunststoffen (chemische bewerking).

Dit project ontvangt vanuit het JTF een ondersteuningsbijdrage voor de opschaling van de pilotinstallatie voor de fractioneringstechnologie met een verwerkingscapaciteit van circa 3.000 ton op jaarbasis naar een industriële installatie met capaciteit van 10.000 ton op jaarbasis. De fractioneringstechnologie verkleint de composietdelen in meerdere stappen waarbij vezelsterkte behouden blijft, die als grondstof kan worden toegepast. Het resultaat van het project is een industriële installatie voor de verwerking van vezelversterkt thermohardend composiet met een volwassen ketenlogistiek voor de aanvoer van windmolendelen. Daarnaast investeert het project in een opleidings- en ontwikkelplan voor nieuwe medewerkers en leerwerkplaatsen. De resultaten geven invulling aan de ambitie van de regio om reststromen nuttig te kunnen hergebruiken met een nieuwe soort werkgelegenheid voor het oplossen van een serieus afvalprobleem.

Mooie nieuwe kans om tot een verantwoord hergebruik te komen van deze reststromen.

 

geschreven door: