Van monocultuur naar weerbare teelten

Van monocultuur naar weerbare teelten

Op dinsdagmiddag 27 mei organiseerde de proefboerderij Randwijk in samenwerking met Platform Fruitvooruit.nl het eindsymposium ‘Weerbaarheid in de Praktijk’. Het symposium is bedoeld voor jonge fruittelers, partners van het platform en sponsoren van de proeftuin, en vindt plaats op het Fruit Research Centrum in Randwijk. Onder de noemer ‘Samenwerken aan toekomstperspectief’ staat de middag in het teken van inspiratie, kennisdeling en netwerken.

27 mei 2025

De middag stond in het teken van de terugblik op het praktijkprogramma ‘Weerbaarheid in de Praktijk’. Siep Koning (Fruitvooruit.nl) en Aryan van Toorn (FRC Randwijk) delen de inzichten, resultaten en vervolgstappen die voortkomen uit dit meerjarige traject.

Vervolgens delen drie sprekers hun visie op de toekomst van de fruitteelt:

Alex Ouwehand, directeur van de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, laat zien hoe ondernemers en NGO’s samen kunnen bouwen aan een natuurinclusieve, toekomstbestendige fruitteelt. Zijn oproep: benut maatschappelijke doelen als motor voor innovatie en versterk zo het draagvlak voor agrarisch ondernemerschap.

Bernd Feenstra, sectormanager tuinbouw bij Rabobank, bespreekt hoe banken omgaan met de toenemende maatschappelijke en politieke eisen, en hoe zij fruittelers ondersteunen bij duurzame innovaties.

Dirk Bakker, strategisch adviseur bij Van Iperen, zoomt in op de samenwerking tussen telers en toeleveranciers om te komen tot weerbare teeltsystemen.

Na de presentatie was er een rondetafelgesprek tussen de sponsoren van de proeftuin en de sprekers. Parallel hier aan gingen de jongeren op interactieve wijze aan de slag met bouwstenen voor een geïntegreerd en weerbaar teeltsysteem.

Een vruchtbare toekomst vraagt samenwerking

De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland draagt de transitie in de fruitteelt een warm hart toe. De transitie naar weerbare, duurzame teeltvormen vraagt om samenwerking tussen ondernemers, overheden, kennisinstellingen én maatschappelijke organisaties. Zoals Alex Ouwehand in zijn bijdrage benadrukt: “Samen kom je verder: combineer de kracht van de praktijk met de waarden van de samenleving.”

Lees hier: Presentatie “NGO – Vriend of vijand?”

Vragen over dit onderwerp? Neem contact op met: