Toekomst Rotterdamse haven centraal tijdens symposium Zeewaartse Uitbreiding

Toekomst Rotterdamse haven centraal tijdens symposium Zeewaartse Uitbreiding

Hoe geven we ruimte aan de energietransitie, circulaire economie én natuur in het Rotterdamse havengebied? Over die vraag bogen beleidsmakers, experts en maatschappelijke organisaties zich tijdens het symposium Zeewaartse Uitbreiding in het provinciehuis van Zuid-Holland. Ter voorbereiding publiceerde de provincie een digitaal magazine waarin uiteenlopende perspectieven op deze ruimtelijke opgave zijn gebundeld.

27 mei 2025

 

Het symposium vormde het startpunt voor een brede maatschappelijke verkenning naar mogelijke uitbreiding van de haven richting zee. Aanleiding is de toenemende druk op de beschikbare ruimte in het gebied: voor wind op zee, waterstofproductie, circulaire industrie én natuur- en leefomgevingskwaliteit.

In het magazine en tijdens het symposium kwamen uiteenlopende geluiden aan bod. Waterbouwkundige Martijn de Jong (Deltares) benadrukte het belang van ecologische en technische zorgvuldigheid. Hoogleraar Gert Jan Kramer (Universiteit Utrecht) pleitte voor een langetermijnvisie waarin ruimte wordt gemaakt voor duurzame industrie aan de kust. Anne-Marie Spierings (Deltalinqs) stelde dat uitbreiding noodzakelijk is om de energietransitie überhaupt mogelijk te maken.

Tegelijkertijd klonken er kritische geluiden. Zo wees Anneklaar Wijnants (Natuurmonumenten) op niet-ingeloste beloften uit het verleden en eiste zij harde garanties voor natuurcompensatie. Eerst de natuurcompensatie voor Maasvlakte II regelen, dan pas kunnen wij verder praten over een Zeewaartse uitbreiding. Alex Ouwehand (Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland) ondersteunde dit pleidooi. Maar ziet wel de noodzaak voor een Zeewaartse uitbreiding voor de noodzakelijke transitie in de Rotterdamse haven. Ook pleitte hij naast natuurherstel als integraal onderdeel van een eventuele uitbreiding: “Nieuwe ruimte aan zee is nodig, maar dan wel mét gegarandeerde natuurcompensatie vooraf. Ook zullen wij op zoek moeten naar een nieuw gebiedsgericht beheermodel voor de Voordelta, waarbij visserij en natuurorganisatie tot betere samenwerking moeten komen.

De provincie Zuid-Holland wil met dit symposium en het bijbehorende magazine een breed gesprek faciliteren, zonder dat er al besluiten worden genomen. Zoals coördinator Jeroen van Schaick het verwoordde: “Dit is ontwerpend denken op z’n best: samen de toekomst verkennen voordat we keuzes maken.”  Lees het digitaal magazine hier

© Danny Cornelissen

Vragen over dit onderwerp? Neem contact op met: