Stem het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid weg #WithdrawTheCAP

Stem het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid weg #WithdrawTheCAP

Onlangs zette het Europees Parlement zijn handtekening onder een akkoord dat moeilijk anders is te omschrijven dan ‘een doodvonnis voor kleinschalige boeren en natuur’. De Natuur en Milieufederaties steunen daarom de oproep #WithdrawTheCAP aan de Europese Commissie om haar voorstel in te trekken en opnieuw te beginnen met een schone lei.

13 november 2020

Het recente Europese landbouwakkoord is de doodssteek voor kleine boeren en voor de natuur. Het staat haaks op de Green Deal, die eurocommissaris Timmermans een jaar geleden met veel enthousiasme aankondigde. Het GLB (Gemeenschappelijke Landbouwbeleid) gaat echt de verkeerde kant op, vindt iedereen die duurzaamheid een warm hart toedraagt.

Het protest zwelt aan
Het Europees Parlement heeft vorige maand weliswaar niet tegen het GLB-voorstel gestemd, maar de steun voor de campagne die de intrekking van het GLB-voorstel eist, neemt toe. Vorige week schreven de Klimaatjongeren Fridays For Future ook een open brief waarin de EU-leiders worden opgeroepen het GLB-voorstel in te trekken. Die is al ondertekend door bijna 65.000 mensen. De strijd voor betere voedsel- en landbouwsystemen zwelt aan.

Wat kun jij doen? De petitie tekenen!
Vind jij ook dat dit beleid van tafel moet? Onderteken dan deze brief van de Klimaatjongeren aan de Europese Commissie en deel de oproep op social media met de hashtag #WithdrawTheCAP.

Teken de petitie


Green Deal

Eerder deden we samen met andere Nederlandse natuur- en milieuorganisaties in een open brief al een beroep op Frans Timmermans: “Helaas hebben de Europese landbouwministers en het Europees Parlement ons diep teleurgesteld. Uit hun inzet voor een nieuw Gemeenschappelijke Landbouwbeleid, met een jaarlijks budget van 59 miljard euro, is namelijk pijnlijk duidelijk geworden dat er geen ruimte wordt gemaakt voor de noodzakelijke vergroening. Sterker nog: het nieuwe landbouwbeleid dat nu wordt voorgesteld zet in op verdere intensivering en staat daarmee haaks op uw plannen in de Green Deal.”

Voor meer informatie neem je contact op met:

Profiel Louise Bokhoven

Louise Bokhoven

Regisseur Duurzame landbouw en Voedseltransitie