Slimme oplossingen voor verduurzaming en biodiversiteit op bedrijventerreinen

Slimme oplossingen voor verduurzaming en biodiversiteit op bedrijventerreinen

Invest-NL zet zich in voor een CO2-neutrale en circulaire economie, met de energietransitie en biodiversiteit als belangrijke pijlers. Het verduurzamen van bedrijventerreinen is hierbij een belangrijke stap. Naast het verminderen van CO2-uitstoot, biedt het verduurzamen van bedrijventerreinen ook kansen om de lokale biodiversiteit te verbeteren. Invest-NL ontwikkelde met PVB Nederland, Rebel en Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland een brochure die bedrijventerreinen helpt bij het combineren van slimme oplossingen. Door verduurzaming op verschillende vlakken (energie, biodiversiteit en klimaatadaptatie) als één integrale businesscase te benaderen, wordt brede verduurzaming van bedrijventerreinen (financieel) haalbaar en zelfs versneld.

19 september 2024

Nederland telt meer dan 3.500 bedrijventerreinen. Wanneer al deze terreinen grondig verduurzaamd worden, kunnen ze een belangrijke bijdrage leveren aan de nationale klimaatdoelstellingen. De ontwikkelde brochure biedt praktische handvatten om slimme combinaties van oplossingen te maken die niet alleen energie besparen, maar ook de werkomgeving verbeteren en de economische waarde van de terreinen verhogen. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van zonnepanelen met groene daken en het slim planten van bomen. 

De inzichten helpen terreinbeheerders, bedrijven en beleidsmakers om stappen te zetten naar een toekomstbestendige en natuurinclusieve werkomgeving. Door de energietransitie te koppelen aan natuurmaatregelen, worden bedrijventerreinen aantrekkelijker en veerkrachtiger. Dit draagt bij aan snellere verduurzaming en biedt bredere maatschappelijke voordelen.

Meer weten overdit initiatief? Bezoek de kennisbank van het Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen Nederland

Benieuwd hoe bedrijventerreinen verduurzaamd en vergroend kunnen worden? Lees de brochure voor concrete stappen om aan de slag te gaan.

Benieuwd naar de brochure? Download de brochure 'Energie en natuur: De krachtige combinatie op bedrijventerreinen'

Download

Meer vragen over dit onderwerp? Neem contact op met:

Profiel Madeleine Braakman

Madeleine Braakman

Regisseur Klimaat en Energie