We vergiftigen ons iedere dag meer. Tijd voor actie nu!

15 juli 2025

We vergiftigen ons iedere dag meer. Tijd voor actie nu!

PFAS, de ‘forever chemicals’, vormen al jaren een sluipend gevaar voor mens en natuur. De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) vraagt al meer dan 15 jaar aandacht voor de risico’s van deze nauwelijks afbreekbare chemische stoffen. De recente berichtgeving bevestigt opnieuw onze zorgen: alle inwoners van Zuid-Holland dragen meetbare hoeveelheden PFAS in zijn of haar bloed – vaak boven de gezondheidskundige grenswaarden. Daarmee kan het risico niet langer als theoretisch worden weggezet, maar als concreet en wijdverspreid. Hoelang moeten wij nog signaleren en dit soort rapporten in de media lezen. Waar blijft onze overheid. Waar blijft de intrekking van al deze vergunningen en wanneer stellen wij de veiligheid en gezondheid van mensen meer centraal?

Wat zijn PFAS?

PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) zijn chemische stoffen die niet of nauwelijks afbreken in het milieu en zich ophopen in levende organismen. Ze komen voor in talloze producten: van anti-aanbaklagen en waterafstotende kleding tot blusschuim en voedselverpakkingen. Eenmaal in het milieu verspreiden ze zich via water, lucht en voedselketens – en komen uiteindelijk in ons lichaam terecht.

Gezondheidsrisico’s nemen toe

Recent onderzoek en media-aandacht wijzen op een groeiend aantal gezondheidsproblemen die met PFAS in verband worden gebracht:

  • Verminderde werking van het immuunsysteem;
  • Verhoogd cholesterol en leverbelasting;
  • Verstoring van de hormoonhuishouding;
  • Verminderde vruchtbaarheid en vertraagde groei bij kinderen;
  • Mogelijk verhoogd risico op testis- en nierkanker;

In sommige regio’s – zoals Kallinge in Zweden – is de situatie zo ernstig dat een rechter heeft geoordeeld dat PFAS in het bloed op zichzelf al geldt als persoonlijk letsel. Daarmee ligt de lat voor overheden en bedrijven hoger: burgers hebben recht op bescherming, ook zonder dat er al sprake is van ziekte. Ook de NMZH is samen met anderen en Advocatenkantoor Knoops een procedure gestart tegen de Nederlandse Staat. We hebben de Staat gedaagd omdat zij haar zorgplicht naar de bevolking niet nakomt en ongekende risico’s accepteert voor de gezondheid en veiligheid van alle Nederlanders. In december dit jaar is de eerste zitting voor de rechtbank.

Ook in Nederland: te hoge PFAS-waarden bij bijna iedereen

Volgens recente rapportages hebben bijna alle Nederlanders PFAS in het bloed. In veel gevallen zijn die waarden boven de gezondheidskundige grenswaarde die het RIVM en de Europese Voedselveiligheidsautoriteit hanteren. Hoewel de risico’s zich vaak pas na langdurige blootstelling openbaren, is het duidelijk: dit is geen incident, maar een structureel probleem. Die verantwoordelijke bestuurders ‘willens en wetens’ in stand houden.

Wat doet NMZH?

De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland vraagt al jarenlang aandacht voor:

  • Beperking van industriële lozingen in bodem en oppervlaktewater;
  • Sanering van zwaar vervuilde gronden, waaronder in de Rotterdamse havenregio;
  • Strenge vergunningverlening en handhaving bij chemische industrie;
  • Meer transparantie over blootstelling van omwonenden;
  • Heldere communicatie over gezondheidsrisico’s voor burgers;

We hebben de afgelopen jaren onder andere gepleit voor striktere normen, gebiedsgerichte aanpak, en het betrekken van bewoners bij besluitvorming. Nu blijkt dat bijna iedereen inmiddels PFAS in het lichaam heeft, is het tijd om door te pakken en het niet langer erbij te laten.

Wat moet er nu gebeuren?

Wij roepen de overheid en politiek op tot concrete maatregelen:

  • Versnel de normstelling en juridische aansprakelijkheid voor blootstelling;
  • Voer een landelijk meetprogramma in voor bloed- en bodemwaarden;
  • Verplicht bedrijven tot bronaanpak en sanering;
  • Bescherm burgers met duidelijke regels en voorlichting;

PFAS is een onzichtbare crisis die al te lang onder de radar is gebleven. De natuur én de volksgezondheid verdienen beter. Wat ons betreft is het tijd om van bewustwording naar daadwerkelijke bescherming te gaan.  Iedereen kan zelf ook een bijdrage leveren aan het gezonder en veiliger maken van onze samenleving door geen spullen en artikelen meer te kopen waar PFAS in verwerkt is. Hoe meer consumenten dit gaan doen, hoe groter het effect.

Vragen of meldingen over PFAS in jouw omgeving? Neem contact op via info@milieufederatie.nl

Vragen hierover? Neem contact op met: