Oproep aan kabinet-Schoof: kies voor een gezonde samenleving waarin natuur en economie elkaar versterken
19 september 2024
Oproep aan kabinet-Schoof: kies voor een gezonde samenleving waarin natuur en economie elkaar versterken
Vandaag heeft het kabinet-Schoof het regeerprogramma gepresenteerd. In dit programma zijn helaas keuzes gemaakt die een toekomstbestendige en gezonde samenleving in de weg staan. Het idee dat je moet kiezen tussen natuur of economie is achterhaald – zonder een gezonde natuur is het creëren van een gezonde leefomgeving en sterke economie simpelweg niet mogelijk. Daarom roepen wij de leden van kabinet-Schoof op om de kans voor een sterk klimaat- en natuurbeleid nog steeds aan te grijpen.
Marije Breedveld, manager programma’s en positionering: “Als Natuur en Milieufederaties pleiten wij voor een economie waarin de natuur geen tegenstander is, maar juist een bron van welvaart.”
Gemiste kansen in het regeerprogramma
Het regeerprogramma van kabinet-Schoof mist een belangrijke kans om Nederland klaar te maken voor de toekomst. Door het bestaande stikstofbeleid te schrappen en geen fatsoenlijk beleid in de plaats te voeren, wordt niet alleen de stikstofproblematiek groter. Boeren verliezen hun perspectief, de natuur krijgt het zwaar te verduren en er is minder ruimte voor nieuwe, duurzame woningbouw. Het opschalen van gaswinning op de Noordzee is schadelijk voor de Noordzee en haar biodiversiteit, maar vertraagt ook de zo hard nodige overgang naar een aardgasvrij Nederland. Het verhogen van de maximumsnelheid op snelwegen vormt een belasting voor ons klimaat, dat het al zwaar genoeg te verduren heeft. Kortom, dit programma biedt weinig perspectief voor een gezond Nederland.
“Het huidige beleid legt de rekening ook bij onze gezondheid. Dit moet anders: investeer in een duurzame balans tussen economie en klimaat, zodat we de welvaart van nu én toekomstige generaties kunnen waarborgen.”
Marije Breedveld, manager programma’s en positionering
Een goede aanpak is hard nodig
We zien al de gevolgen van klimaatverandering, zoals hogere temperaturen, meer wateroverlast en verlies van planten- en diersoorten. Deze problemen raken niet alleen het milieu, maar ook onze economie. Hoewel er enkele goede plannen zijn, zoals het maken van ruimte voor rivieren, ontbreekt een bredere aanpak die zowel de natuur als de economie helpt. Andere landen transformeren hun energie- en landbouwsector tot duurzame pijlers van hun economie. Nederland loopt hierdoor het risico achterop te raken, en daarmee enorme kosten en schade te veroorzaken. Het is belangrijk dat Nederland nu actie onderneemt en zorgt voor een economie die de natuur en het klimaat ondersteunt, zodat we een goede toekomst kunnen garanderen voor onszelf en de komende generaties.
Oproep tot actie
Vanuit de Natuur en Milieufederaties blijven we ons hier hoe dan ook stevig voor inzetten. Dat doen we door vanuit de provincies samen te werken met bewoners, gemeentes, boeren, beleidsmakers, Energieboswachters en vele anderen. Want alleen door deze uitdagingen samen aan te pakken, komen we waar we willen zijn: in een groen, gezond en welvarend Nederland.