Kernenergie is geen versneller van de energietransitie

16 juli 2025

Kernenergie is geen versneller van de energietransitie

‘Pleidooi investeer in bewezen alternatieven met snelle CO₂-winst’

De gezamenlijke Natuur en Milieufederaties (NMF’s) pleiten in een nieuw position paper kernenergie voor een nuchtere blik op kernenergie. De centrale boodschap: in de komende twintig jaar draagt kernenergie nauwelijks bij aan klimaatdoelen, terwijl de risico’s, kosten en vertragingen groot zijn. De NMF’s roepen daarom op tot prioriteit voor oplossingen die nú uitvoerbaar zijn, zoals zonne- en windenergie, opslag, energiebesparing en netverzwaring.

“Klimaatverandering laat geen ruimte voor taboes, maar vraagt wél om keuzes met snelheid, draagvlak en maatschappelijk rendement,” aldus Alex Ouwehand van de NMZH.

Geen sleuteltechnologie vóór 2045

De bouw van nieuwe kerncentrales kent een doorlooptijd van minimaal 15 tot 20 jaar. Ook de veelbesproken Small Modular Reactors (SMR’s) zijn voorlopig geen realistisch alternatief: de technologie is nog niet marktrijp en kent complexe vergunningstrajecten. Daarmee is kernenergie geen oplossing voor de korte termijn – terwijl juist nú snel CO₂ moet worden gereduceerd.

Rem op de transitie

Volgens de NMF’s zorgt de focus op kernenergie in de praktijk voor vertraging: kostbare tijd, middelen en politieke aandacht verschuiven van haalbare alternatieven naar onzeker toekomstbeleid. Dit ondermijnt ook de voortgang van lokale energieplannen met zon en wind, en vergroot het risico op netproblemen, woningbouwvertragingen en economische stagnatie.

Kosten en impact buitensporig

De financiële en ruimtelijke impact van kernenergie is groot. De benodigde investeringen lopen op tot tientallen miljarden euro’s, terwijl commerciële investeerders wegblijven zonder overheidsdekking. Tegelijkertijd zijn er veel goedkopere alternatieven met directe impact. Daarnaast zijn er zorgen over afval, veiligheid, locatiekeuze en ruimtedruk – zeker in een dichtbevolkt land als Nederland.

Heldere keuzes nodig

De Natuur en Milieufederaties pleiten daarom voor:

  • Voorrang voor zon, wind, opslag, warmtenetten en energiebesparing
  • Investeringen die nú maatschappelijk rendement opleveren
  • Kritische toetsing van kernenergie als optie na 2045, onder strikte voorwaarden
  • Duidelijke borging van veiligheid, afvalopslag en systeemborging

Meer weten?

Lees hier het volledige Position Paper Kernenergie

vragen over dit onderwerp? Neem contact op met: