Mirjam de Neef: ‘Ik wil graag meegeven hoe fijn het is in de natuur’

Mirjam de Neef: ‘Ik wil graag meegeven hoe fijn het is in de natuur’

Klimaatbufferambassadeur Mirjam de Neef maakte een nieuwe fietsroute voor de IVN Routes app door de Klimaatbuffer IJsselmonde, een bijzonder natuurgebied tussen Barendrecht en Rhoon. “Ik heb de route ook ingesproken, dus je hoeft tijdens het fietsen niet af te stappen om de informatie te lezen.”

In Barendrecht en Albrandswaard is afgelopen jaren de Klimaatbuffer IJsselmonde ontwikkeld. En nee, dit ligt niet zoals veel mensen denken bij het Rotterdamse stadsdeel IJsselmonde, maar op het éiland IJsselmonde. In de Zuidpolder ten zuiden van Barendrecht en in de Koedoodzone langs Rhoon-Portland.

Het totale gebied beslaat duizend hectare, met een waterverbinding van tien kilometer tussen het Zuiderpark en de Zuidpolder.
Mirjam: “De klimaatbuffer is een soort spons. In natte periodes wordt hier overtollig zoet en schoon regenwater opgeslagen voor droge periodes. Heel belangrijk in het kader van klimaatverandering, want zo blijven we bij hevige regenval gevrijwaard van wateroverlast. Maar ook zijn we op deze manier tijdens droogte minder afhankelijk van de verziltende rivieren rond IJsselmonde.”

Het mooie is, zegt Mirjam, dat in deze buffer de natuur z’n gang kan gaan. “In het gebied grazen hooglanders. Je vindt er hazen, konijnen, kikkers, allerlei bodemdiertjes, insecten, vlinders. Het wemelt er van leven. En dat is natuurlijk ook weer van belang voor de vogels in het gebied. Als het daar goed mee gaat, dan gaat het goed met de natuur.”

Gevarieerd polderlandschap
De fietsroute die ze maakte voor de routeapp van IVN Natuureducatie, loopt door een gevarieerd polderlandschap, langs een archeologische vindplaats, een locatie met bijzondere varens en de smalle strook langs het riviertje Koedood. Hoe Mirjam op het idee kwam voor de fietstocht? “Ik ben klimaatbufferambassadeur bij de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland. Tijdens een landelijke bijeenkomst vertelde iemand dat hij een fietstocht had georganiseerd. Dat kan ik óók, dacht ik. Leuk voor de klimaatbuffer!”

De app werkt heel makkelijk, met GPS. “Je ziet op de route precies waar je bent en waar er interessante punten (points of interest) zijn. Daar krijg je dan informatie over. Voor het gemak heb ik de route ook ingesproken. Dan hoeven mensen niet af te stappen.”

Lepelaar
Mirjam, in het dagelijks leven eigenaar van het bedrijf Omnia Communicatie, stippelde de route zelf uit. “Ik ken het gebied goed, woon er vlakbij. Mijn favoriete plek? Het hele gebied is mooi, maar ik vind vooral de plas waar je via vlonders overheen kunt lopen prachtig. Het zit er vol libelles en vlinders, er zijn veel zwaluwen. Als je mazzel hebt, kun je zelfs een lepelaar tegenkomen.”

Van in de natuur zijn, knapt een mens op, zegt Mirjam. “Ik voel me heel lekker buiten. Dat wil ik ook graag meegeven aan anderen, hoe fijn het is in de natuur, hoe bijzonder al die diertjes en bloemetjes zijn.” Mirjam geeft daarom als vrijwilliger bij natuurvereniging IJsselmonde les over de klimaatbuffer aan groepen 6 en 7 van lagere scholen op het eiland. “We gaan daarna in de  middag het veld in met onder meer verrekijkers en zoekkaarten. Het is zo leuk dat je kinderen ziet opknappen van zo’n middag in de natuur. Eerst zijn ze voorzichtig, letten op dat hun schoenen niet vies worden, maar even later zie je ze lekker ravotten. Heerlijk!”

Ook voor scootmobielen
De fietsroute start op de Middeldijk in Barendrecht, is twintig kilometer lang én geschikt voor scootmobielen. Mirjam: “Op de route vind je onder meer Theehuys Polderzicht, brasserie Vrijenburg en – via een korte omweg – een klein tuincentrum dat veel gifvrije planten verkoopt. Verder is er de Vrijenburgerplas waar je op warme dagen een frisse duik kunt nemen.”

De route staat op de website van IVN, de (gratis) IVN Routes app vind je in Google Play Store en App Store.

De duurzame tip van Mirjam:

Haal geen kerstboom in huis! Kerstbomen worden zeven jaar lang gekweekt voor ze bij de consument terechtkomen. Daarbij worden veel pesticiden gebruikt. Dit komt allemaal in de natuur terecht.
Kijk voor alternatieven op: https://nl.pinterest.com/christmaholic/alternatieve-kerstbomen/

 

 

 

“‘Gaat het goed met de vogels, dan gaat het goed met de natuur’”

Mirjam de Neef