Henk Tetteroo: een beter milieubeleid begint vooral bij jezelf
Henk Tetteroo: een beter milieubeleid begint vooral bij jezelf
Steeds weer speelt de vraag of duurzame veranderingen de verantwoordelijkheid zijn van grote bedrijven, de politiek, of van burgers. Een eindeloos debat. Het antwoord van Henk Tetteroo (69)? “Iedereen moet verantwoordelijkheid nemen. Maar als jij wilt dat er iets verandert, kun je het beste focussen op je eigen gedrag; daar heb je de meeste invloed op.”
Persoonlijk Duurzaam Jaarverslag
Henk heeft als doel om de mondiale voetafdruk te verkleinen. Al acht jaar lang stelt hij zijn Persoonlijk Duurzaam Jaarverslag (PDJ) op. “Met mijn PDJ heb ik inzicht in mijn voetafdruk, die nu 2,8 hectare bedraagt. De gemiddelde Nederlander heeft 6,2 hectare nodig. Er is eigenlijk maar 1,8 hectare per aardbewoner beschikbaar…”
“In een map houd ik allerlei dingen bij; het energiegebruik van huishoudelijke apparaten, de hoeveelheid zwerfafval die ik raap, de wateropbrengst uit mijn regentonnen, het aantal keren dat ik mijn hooikist gebruik om aardappels en macaroni te koken en de hoeveelheid gas die ik daarmee bespaar zijn maar een kleine greep uit de vele onderwerpen die ik opneem in mijn verslag.”
In de praktijk betekent dat onder andere dat hij geen auto heeft, geen vaatwasser en waterkoker gebruikt en geen vlees eet. Hij doucht met een teil aan zijn voeten en heeft regentonnen in zijn voor- en achtertuin om spoelwater voor de wc op te vangen. Tot 1 januari 2020 heeft hij ongeveer 83.000 blikjes, ruim 32.000 plastic flesjes en 513 statiegeldflessen van straat en stoep gepakt en uit perkjes en sloten gevist.
Mondiale voetafdruk berekenen
“Naast dat ik mijn eigen voetafdruk steeds verder wil verkleinen, wil ik anderen inspireren om hun mondiale voetafdruk te berekenen en te kijken waar zij stappen kunnen zetten om die te verkleinen. Het moet voor iedereen binnen handbereik zijn om zijn mondiale voetafdruk te berekenen en te zien hoe hij ecologisch presteert. Dat zou al onderdeel van het basisonderwijs moeten zijn.”
De duurzame tip van Henk
“Reken je eigen mondiale voetafdruk uit via de rekentool en pas op basis van de uitkomst je gedrag aan. Je hoeft niet alles in één keer te veranderen. Maar je kunt je mondiale voetafdruk bijvoorbeeld al enorm verkleinen door te stoppen met vliegen. Vliegen is, welbeschouwd, waanzinnig milieuvijandig.”
|
Het ‘grotere beleid’
Maar ook met het grotere beleid houdt Henk zich bezig. Sinds 1976 is hij actief in groepen die zich kritisch bezighouden met de A4 Midden-Delfland. “In eerste instantie vanuit boosheid, omdat zo’n mooi gebied vernield ging worden. Maar vooral om te strijden voor eerlijke politiek. Ik blijf van mening dat de weg er nooit had mogen komen. Maar ik ben blij met de invloed die wij hebben gehad op het resultaat.” Die positieve uitkomsten staan beschreven in het boek ‘Polderen over de A4 in Midden-Delfland’. Het maken van dit boek was Henks idee. “Ondanks de negatieve impact van de weg heeft de aanleg ook geleid tot uiteenlopende verbeteringen voor het landschap, natuur en milieu.”
Henk geeft door zijn manier van leven een mooi voorbeeld van hoe je je zowel op kleine als grotere schaal kan inzetten voor natuur en milieu. Lezers die een papieren exemplaar van het PDJ willen ontvangen kunnen mailen naar h.tetteroo@gmail.com
“Ik denk dat wat ik doe een model is voor iedere goedwillende burger. Een beter milieubeleid begint bij jezelf, hoewel het natuurlijk voortgezet moet worden door een groter beleid. Op dat grotere beleid heb je beperkte invloed, maar op je eigen gedrag veel meer.”
Henk Tetteroo