Zonneparklocatie Heerjansdam van de baan.

Zonneparklocatie Heerjansdam van de baan.

Vier weken geleden stuurde de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland een brief met bezwaar tegen een locatie voor een zonnepark naar ontwikkelaar Pure Energie.

20 oktober 2022

De locatie die Pure Energie op het oog had staat niet in de RES 1.0 en bevat bovendien veel natuurwaarden. Daarnaast is het gebied onderdeel van het cultuurhistorisch landschap Zwijndrechtse Waard. Een zonnepark zou dat landschap doorbreken. De NMZH had hierin de steun van lokale natuurpartijen Natuurvereniging IJsselmonde, Stichting Natuurbeheer Waalbos en Stichting Natuur en Landschap Zwijndrechtse Waard. Het bouwen van zonneparken moedigen we uiteraard aan mits dat op een natuurinclusieve manier gebeurt en op locaties die zich er beter voor lenen dan deze locatie in Heerjansdam.

Vorige week heeft Pure Energie ons laten weten om naar aanleiding van alle reacties voorlopig niet verder te gaan met de planontwikkeling. Zij hebben daarover zelf inmiddels contact gezocht met geïnteresseerde en betrokken bewoners en hebben hen ingelicht. Wij zijn als natuurpartijen blij met dit nieuws! Pure Energie geeft aan graag betrokken te blijven bij lokale initiatieven voor wellicht toekomstige andere zonneparken.

 

Lees onze brief aan Pure Energie hier. 
Lees hun reactie hier.

Profiel Madeleine Braakman

Madeleine Braakman

Regisseur Klimaat en Energie