Wereldbiodiversiteitsdag: oog voor soortenrijkdom

Wereldbiodiversiteitsdag: oog voor soortenrijkdom

De Verenigde Naties hebben 22 mei uitgeroepen tot Internationale Dag van de Biodiversiteit. Op die dag staan we stil bij de waarde en rijkdom van het leven op aarde. Als mensen zijn we afhankelijk van biodiversiteit. Het levert ons niet alleen voedsel, maar ook drinkbaar water, zuurstof en zuivere lucht. Het gaat om het evenwicht in soorten planten, dieren en micro-organismen, waar iedereen zelf ook onderdeel van is en wat moet worden gekoesterd. De achteruitgang van de verscheidenheid aan planten en dieren gaat ongekend snel. Voor de NMZH is biodiversiteitsherstel dan ook één van de belangrijkste speerpunten om aan te werken voor een leefbare provincie.  

16 mei 2024

Rondom de dag van de biodiversiteit zijn er allerlei activiteiten waaraan je kunt deelnemen en daarnaast is het essentieel om in je dagelijks leven te kiezen voor biodiversiteit, zoals op je bord en in de (wijk)tuin of op het balkon.

Wij zetten een aantal activiteiten in Zuid-Holland op een rij:

Week van de Biodiversiteit (KNNV)

Koninklijke Nederlandse Natuur Vereniging organiseert van 18 tot en met 26 mei landelijk de Week van de Biodiversiteit. Een week waarin de soortenrijkdom in onze nabije omgeving centraal staat en we je hiermee graag laten kennismaken. Op de website vind je het complete aanbod aan gevarieerde activiteiten.

Naturalis Nights

Op woensdag 22 mei wordt in Naturalis de jaarlijkse wereldbiodiversiteitsdag gevierd. Op deze dag staat alles wat leeft op aarde centraal. Dit wordt een bijzondere avondopenstelling met muziek, kunst, minicolleges en nog veel meer leuke activiteiten. Minimumleeftijd voor deze avond is 18 jaar.

Het Natuurhistorisch organiseert de Bioblitz010

22 mei is de dag van de Rotterdamse Bioblitz! Op de Dag van de Biodiversiteit wordt de biodiversiteit van Rotterdam op deze manier extra in het zonnetje gezet. Het doel is om 1000 verschillende soorten vast te stellen, help je mee?

Week van de biologie

In de week van 20 tot 27 mei 2024 is een nieuwe editie van De Week van de Biologie. Om van de natuur te genieten hoef je niet ver te zoeken. Natuur is overal. Op het schoolplein en in de tuin, maar ook op je balkon of in huis kan je de nodige kleine kruipers bewonderen. Het thema voor dit jaar is dan ook: Natuur Dichtbij. Deze week draait om ontdekken, educatie en bovenal plezier voor biologie ervaren.

Natuurstad (Rotterdam)

Biodiversiteit houdt Natuurstad iedere dag van het jaar bezig, maar op 22 mei – Internationale dag van de Biodiversiteit – staat ze er extra bij stil. Kijk in de agenda voor de activiteiten.

En tenslotte een leestip: In haar column op de website van De Kortste Weg schrijft Marja van der Ende over Biodiversiteit op je bord.

 

 

Voor meer informatie neem je contact op met:

Profiel Nienke Schuil

Nienke Schuil

Regisseur ruimtelijke ontwikkeling, landschap en natuur