Twintig Zuid-Hollandse Energieboswachters opgeleid

Twintig Zuid-Hollandse Energieboswachters opgeleid

Op de feestelijke slotbijeenkomst in Den Haag ontvingen op 7 juni twintig cursisten hun Energieboswachter-certificaat. Vanaf april volgden zij de Training Energieboswachter, georganiseerd door de NMZH. De training werd afgerond met de eindpresentaties van de praktijkopdracht. Als burgerexperts zijn de Energieboswachters er nu klaar voor om conceptplannen voor energieprojecten te beoordelen op ecologische kwaliteit, de juiste vragen te stellen en plannen te verbeteren.

27 juni 2023

Natuurinclusieve energietransitie

Het opwekken van energie uit zon en wind is noodzakelijk om verdere opwarming van de aarde te voorkomen. Zonneparken en windmolens vragen echter veel ruimte en leggen druk op de bodem, het water en het dierenleven. De Energieboswachters leerden tijdens de training hoe je bij het ontwerp van een wind- of zonnepark de belasting voor de natuur minimaliseert en daarbij zelfs extra ruimte voor de natuur kan creëren, bijvoorbeeld door te zorgen voor waterpoeltjes, schuilplaatsen voor kleine dieren en inheemse begroeiing met het juiste beheer. Op deze manier werken we aan een natuurinclusieve energietransitie.

Madeleine Braakman, projectleider bij de NMZH: “Ik ben onder de indruk van de inzet van de deelnemers én de kwaliteit van de ingeleverde praktijkopdrachten. Dat biedt wat mij betreft perspectief om als Energieboswachter een belangrijke bijdrage te leveren aan natuurinclusieve zon- en windprojecten. Gemeenten en projectontwikkelaars kunnen hier hun voordeel mee doen.”

Miranda Volaart, deelnemer uit Sommelsdijk: “Ik hoop met de kennis die ik in deze training heb opgedaan een verschil te kunnen maken in mijn omgeving en daarbuiten, zodat er meer biodiversiteit komt rondom windmolens en zonnevelden. Daarnaast wil ik deze kennis ook gebruiken buiten energieprojecten, bijvoorbeeld rondom dorpen, wegen en bij waterpartijen van bv. het waterschap. Verder heb ik geleerd hoe ik beter informatie op kan zoeken en hoe ik beter kan zoeken naar geschikt land voor een energieproject en de mogelijke ecologische invloeden. Hopelijk kan ik zorgen dat zowel de natuur als andere mensen hiervan in de toekomst profiteren.”

Profiel Madeleine Braakman

Madeleine Braakman

Regisseur Klimaat en Energie