Toestemming om alle vogels op luchthaven Rotterdam te mogen doden gaat veel te ver

5 februari 2019

De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) maakt samen met vijf andere natuurorganisaties* bezwaar tegen een ontheffing die is afgegeven aan Rotterdam The Hague Airport (RTHA) voor het vangen en doden van vogels op het terrein van de luchthaven.

De luchthaven wil de vogels kunnen doden omwille van de veiligheid van het vliegverkeer. De natuurorganisaties begrijpen dat risico’s voor het vliegverkeer voorkomen moeten worden, maar vinden dat het veel te ver gaat om hiervoor iedere vogelsoort te mogen doden. Lang niet iedere vogel die zich op het luchthaventerrein bevindt of hier overheen vliegt vormt namelijk ook gelijk een risico voor de veiligheid.

Gerichte maatregelen nodig

De natuurorganisaties vinden het opmerkelijk dat de luchthaven een ontheffing heeft aangevraagd en gekregen om alle vogelsoorten te mogen doden. Zij heeft enkele jaren geleden namelijk zelf onderzoek uit laten voeren naar de vogelsoorten die een risico zouden kunnen vormen voor het vliegverkeer. Hier kwamen aanbevelingen uit naar voren om maatregelen te nemen die gericht zijn op deze specifieke soorten. De natuurorganisaties zouden daarom liever zien dat de luchthaven zich richt op het nemen van (zo veel mogelijk diervriendelijke) maatregelen die echt bijdragen aan het verminderen van risico’s en het vergroten van veiligheid dan in zijn algemeenheid alle vogelsoorten op het luchthaventerrein te bestrijden. Ook vinden de organisaties dat de luchthaven meer werk zou moeten maken van alternatieven voor het doden van vogels. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan het onaantrekkelijk maken van het terrein als foerageergebied door de aanleg van een zonneveld of de inzet van radar om meer zicht te hebben op de vliegbewegingen van vogels zoals ook in militaire luchtvaart gebeurt.

* Natuur- en Vogelwacht Biesbosch, KNNV afdeling Delfland, KNNV, gewest Zuid-Holland, Vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker, Natuur- en Vogelwacht Rotta

Lees meer

Meer informatie? Neem contact op met

Profiel Louise Bokhoven

Louise Bokhoven

Regisseur Duurzame landbouw en Voedseltransitie