Slechts 1% van bedrijventerreinen bestaat uit groen-blauwe structuren: dat kan anders

Slechts 1% van bedrijventerreinen bestaat uit groen-blauwe structuren: dat kan anders

Slechts 1 procent van het grondoppervlak van bedrijventerreinen bestaat uit groen-blauwe structuren. Denk daarbij aan bomen, vaste planten, gras of sloten. Dat moet anders vinden de Natuur en Milieufederaties en Stichting Steenbreek: vervang stenen door groen.

24 december 2021

In samenwerking met NL2025 en zijn aanjagers willen we dat meer bedrijventerreinen natuurinclusief en klimaatbestendig zijn. Meer natuur op bedrijventerreinen is bijvoorbeeld goed voor de biodiversiteit, waterafvoer en een aantrekkelijke werkomgeving.

Geef natuur de ruimte
Nederland telt ruim 3800 bedrijventerreinen met een gezamenlijke oppervlakte van bijna 100.000 hectare. Dat is bijna de helft van de provincie Groningen. Daarvan is dus maar één procent groen-blauw, zo blijkt uit onderzoek dat Rienstra Beleidsonderzoek en Beleidsadvies in 2020 uitvoerde. Voor ruim 10.000 hectare platte daken in Nederland geldt hetzelfde: nog lang niet alle potentieel wordt benut voor duurzame toepassingen.

Wanneer een vergroende werkomgeving uitnodigt tot ontmoeten en bewegen – denk aan pauzerecreatie – is dat bovendien goed voor de gezondheid en welzijn van medewerkers. Geef flora en fauna de ruimte om te bloeien. Daarnaast helpen bomen bijvoorbeeld ook tegen de hitte.

Lees hier het volledige nieuwsbericht van NL2025

We zijn op zoek naar inspirerende voorbeelden van groen-blauwe bedrijventerreinen. Ken je dit soort innovatieve bedrijventerreinen?

Mail Stichting Steenbreek

 

Voor meer informatie neem je contact op met:

Profiel Nienke Schuil

Nienke Schuil

Regisseur ruimtelijke ontwikkeling, landschap en natuur