Nederland moet in actie komen voor de boerenlandvogels

Nederland moet in actie komen voor de boerenlandvogels

De Europese Commissie heeft Nederland op de vingers getikt vanwege het onvoldoende beschermen van boerenlandvogels. De situatie voor weidevogels, zoals de grutto, kievit, en tureluur, is alarmerend verslechterd. Waar ons land vijftig jaar geleden nog 120.000 paar grutto’s telde, zijn er nu slechts 25.000 broedparen over. Het gaat niet goed, de huidige aanpak heeft onvoldoende impact. Vanuit de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland hameren wij al langer op het structureel verbeteren van habitat voor de boerenlandvogel èn de adequate uitvoering van het aanvalsplan Grutto.  

27 juli 2024

De Nederlandse overheid heeft twee maanden om te reageren en met een overtuigend plan te komen om de vogels beter te beschermen. Maatregelen die overwogen worden, zijn onder andere het beter beheren van broedgebieden en het financieel ondersteunen van boeren om de omstandigheden op hun akkers te verbeteren.

De huidige inspanningen via agrarisch natuurbeheer en de vele weidevogelvrijwilligers die zich inzetten ten spijt, er moet meer gebeuren om de neerwaartse trend een halt toe te roepen. Uit het eerdere rapport ‘Waar is de Grutto’ van de Rekenkamer in 2021 bleek dat de effecten van de huidige aanpak onvoldoende zijn.

Fysieke maatregelen en zwaarder beheer; meer voedsel in het weiland voor kuikens, een nattere biotoop en stoppen met het uitrijden van drijfmest, zijn noodzakelijk om de afname van het aantal weidevogels te stoppen. Dit vraagt om doelmatig beleid van de overheid.
Tevens is een cruciaal onderdeel van het Aanvalsplan Grutto het bieden van langjarige financiële zekerheid aan boeren die willen meedoen. Dit heeft de overheid nog steeds niet gerealiseerd, terwijl het draagvlak voor de verduurzaming groot is, mits dit op basis van de juiste voorwaarden gebeurt.

Alleen met structurele toewijding, effectieve beheermaatregelen en doelmatig uitgeven van budget, is het mogelijk een toekomst veilig te stellen waar boerenlandvogels onderdeel van uitmaken. Het is cruciaal dat Nederland nu aanvullende stappen neemt en deze laatste waarschuwing ter harte neemt. Anders is het voor de weidevogels straks te laat.

Leestip: Wat kan je zelf doen voor onze weidevogels

Voor nadere informatie:

Profiel Mellanie Spuij

Mellanie Spuij

Regisseur Duurzame Landbouw & Voedsel