Nacht van de Nacht in Zuid-Holland

Nacht van de Nacht in Zuid-Holland

Doe jij dit jaar het licht uit? Geniet van de duisternis tijdens de 17e Nacht van de Nacht. In heel Nederland doven gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en worden er honderden activiteiten in het donker georganiseerd. Zoals een wandelingen in de natuur, een workshop nachtfotografie, dieren speuren of sterrenkijken.

28 oktober 2021

In Zuid-Holland kun je onder meer deelnemen aan:

  • Avondwandelingen met gidsen in diverse natuurgebieden (Schiedam, Reeuwijk, Ridderkerk);
  • Op zoek naar Nachtvlinders in Vlaardingen;
  • Een thema-avond bij Natuurlijk Delfland;
  • Je kunt op wandeldate in de Duinen van Voorne, Kwadehoek, het Panbos, Delft, Papendrecht, Hellevoetsluis, Hazerswoude, Goudse Hout;
  • Schilderen met licht in Capelle aan den Ijssel (nachtfotografie);
  • Het vieren van de Nacht in Rotterdam (met nachtpoëzie en DJ);
  • Naar het Spookverlaat in Hazerswoude Rijndijk
  • enz., enz.

Bekijk alle activiteiten, tijden en locaties op de website van de Nacht van de Nacht.

Licht uit
Onder meer het Stadhuis in Den Haag en Gemeente Lansingerland doen het licht uit. Wie nog meer het licht uitdoen kun je zien op het overzicht.

Online programma
Online is er een programma via youtube en facebook. Met interessante lezingen en interviews en een speciaal kinderprogramma. Er zijn speciale bijdragen van onder andere Jeffrey Bout: sterrenkundige, Marjolijn van Heemstra: schrijver, theatermaker en nacht-wacht en Johan van der Wielen: nachtfotograaf

Deze live stream is te volgen via onze facebookpagina: https://www.facebook.com/Nachtvandenacht/ en op ons Youtube kanaal: https://www.youtube.com/c/NachtvandeNacht1

De livestream wordt dit jaar uitgezonden vanuit twee locaties, het Friese Woudsend en Fort Vechten in Bunnik.

Lichthinder
In de aanloop naar de Nacht van de Nacht zijn er, zowel in 2020 als dit jaar, ad random foto’s gemaakt van bedrijven in de nacht. Hieruit blijkt dat ruim 71% van deze bedrijven de verlichting onnodig aan heeft ‘s nachts.
Mede om deze reden startten de NMF’s vorig jaar met het meldpunt lichthinder waar sindsdien honderden meldingen zijn binnengekomen en opgevolgd.

Meldingen in het Rijnmondgebied
In Zuid-Holland hebben we dit jaar overleg gehad met DCMR om de aanpak van lichthinder verder te bespreken. In aanloop naar de Nacht van de Nacht heeft DCMR een flyer gemaakt over het melden van lichthinder van bedrijven en sportvereniging. Bedrijven en sportverenigingen moeten zich immers  aan grenswaarden voor licht houden. Of dat gebeurt, controleert DCMR aan de hand van een melding.

Voor meer informatie neem je contact op met:

Profiel Mellanie Vellekoop

Mellanie Vellekoop

Regisseur Duurzame Landbouw & Voedsel