Minderen in ons fossiele energieverbruik: Dag Tegen Gas op 27 maart

Minderen in ons fossiele energieverbruik: Dag Tegen Gas op 27 maart

Het is tijd voor tegengas: meer onafhankelijkheid van andere landen, betaalbare energierekeningen en wat liefde voor het klimaat. Hoe? Door te minderen in ons fossiele energieverbruik. Tijdens de Dag Tegen Gas op zondag 27 maart roepen we bedrijven, gemeenten, instellingen en de rest van Nederland op om elkaar te inspireren én activeren om energieverbruik structureel te verminderen. De Natuur en Milieufederaties ondersteunen deze actie en stimuleren het gebruik van duurzame energie en energiebesparing. Wij roepen ook op om zondag het licht uit te doen.

22 maart 2022

Naar de website van Dag Tegen Gas

Zeg dag tegen gas
Zondag 27 maart is de eerste landelijke Dag Tegen Gas. Zoveel mogelijk huishoudens, bedrijven, overheden, organisaties en gemeenschappen worden gemotiveerd om met grote of kleine initiatieven hun fossiele energieverbruik te verminderen. Het is een initiatief van verschillende experts uit de energiewereld en wordt ondersteund door een brede coalitie van partijen waaronder Urgenda, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), De Nieuwe Gevers en de Natuur en Milieufederaties.

Dag Tegen Gas is een steunbetuiging voor Oekraïne. Het heeft als doel om extra bewustzijn te creëren voor de rol van fossiele energie in de samenleving en hoe door gebruik ervan geldstromen richting Rusland in stand worden gehouden, energieprijzen blijven stijgen en de klimaatproblematiek niet wordt aangepakt.

Bespaartips
Op de website dagtegengas.nu vind je verschillende energiebesparende tips voor bedrijven, gemeenten, het onderwijs of particulieren. Bijvoorbeeld: verwarm geen leeg kantoor, laat lampen niet onnodig branden en maak van iedere dag een warme truiendag. Dit is niet alleen beter voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee.

Dag Tegen Gas biedt zowel voor de individu als op bedrijfs- en overheidsniveau handvatten voor hoe structureel gebruik van fossiele energie gereduceerd kan gereduceerd kan worden. Alle initiatieven en deelnemende organisaties worden verzameld op het online platform.

Doe het licht uit
Om energie te besparen en om lichtvervuiling tegen te gaan, roepen we iedereen op om zondag ook alle lichten uit te doen. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Dat kost er veel energie en heeft negatieve invloed op het ritme van zowel mens als dier. Voor meer informatie kun je terecht bij Nacht van de Nacht.

Meer informatie? Neem contact op met

Profiel Madeleine Braakman

Madeleine Braakman

Regisseur Klimaat en Energie