Groenste Familie neemt de kortste weg voor lokaal voedsel

13 mei 2019

Groenste Familie neemt de kortste weg voor lokaal voedsel

Woensdag 8 mei was er de inspirerende aftrap van de Groenste Familie van Zuid-Holland.
In het bijzondere Keilepand, waar sinds kort ook het distributiecentrum van Rechtstreex is gevestigd kwamen diverse ‘korte keten initiatieven’ en natuur- en milieuorganisaties bijeen voor een proeverij van de plannen.

Korte keten betekent dat voedsel via de kortste weg van de boer op je bord terecht komt en er dus weinig of geen tussenschakels zijn.
Hiermee worden een aantal positieve dingen bereikt. Zoals een lagere ecologische footprint, een eerlijke prijs voor boeren en een positief effect op de biodiversiteit.

Proeverijen

Na een korte interactieve kennismaking deelde Martin de Ruiter, akkerbouwer in de Hoeksche Waard zijn ervaringen met social media. De inzet van met name Facebook blijkt voor zijn bedrijf zeer veel op te leveren.
De eerste proeverij ging over het succes met online marketing door data-gebruik, door André Schaap (online marketeer & product owner). Daarna vertelde perschef KNVB en sportverslaggever Bas Ticheler hoe je je onderneming kunt presenteren in 1 minuut.
De laatste proeverij was van Drees Peter van den Bosch, oprichter van Willem en Drees die uitlegde hoe je jouw impact op het voedselsysteem kunt meten.

De Kortste Weg

Daarna onthulden we de naam van de campagne: ‘De Kortste Weg’. Want dat is wat we gaan doen. De kortste weg van land naar hand via nog niet gebaande paden of soms een olifantenpaadje. Zo willen we jong en oud stimuleren om lokaal voedsel te kopen.

Naast een campagne om meer klanten te werven voor de bedrijven in de korte voedselketen is er ook ruimte voor alle initiatieven om zich te verrijken met kennis en innovatie. De proeverijen gaven daar een eerste aanzet toe.

Aan het einde van de bijeenkomst kon een ieder zijn idee geven over wat de uitdagingen zijn in de korte keten en wat men zou willen leren (van elkaar). Daarna werd er nagepraat met hapjes en drankjes van leveranciers van Rechtstreex en volgde een rondleiding door het nieuwe distributiecentrum.

Al met al een mooie start van het project! Vanaf september gaan we knallen!
Wil je als korte keten initiatief mee doen of op de hoogte worden gehouden? Stuur dan een mail naar info@dekortsteweg.nl

Meer informatie? Neem contact op met