De Groenste Familie

De Groenste Familie

De voedselbeweging in Nederland groeit. Steeds meer mensen vinden het belangrijk om te weten waar hun eten vandaan komt en vinden het fijn om duurzame of ambachtelijk producerende boeren te steunen. Met de Groenste Familie van Zuid-Holland wil de NMZH zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor duurzaam geproduceerd voedsel van dichtbij: uit de eigen streek en van het seizoen.

Meer lokaal eten is beter voor het milieu (immers: minder vervoer, minder fossiele brandstoffen) en beter voor de regionale economie (boeren krijgen een eerlijke prijs door minder tussenhandel). Ook leidt het tot meer begrip en respect voor de herkomst van ons eten. Mensen realiseren zich dat ze met de keuze van hun eten invloed hebben op het landschap (consumentenkracht). Lokaal geteeld voedsel is bovendien vaak gewoonweg ontzettend lekker, van goede kwaliteit en gezond!

In dit project werkt de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland samen met korte-keten-initiatieven, zoals streekgebonden boxen, boerderijwinkels, boerenmarkten, voedselcoöperaties en natuurorganisaties. Hoewel korte-keten-initiatieven aan populariteit winnen, hebben zij nog te weinig klandizie en omzet om op te kunnen schalen tot een volwaardig alternatief voor de gewone supermarkt.

De Groenste Familie wil de initiatieven steunen in hun ontwikkeling door samen te werken, informatie te delen en een multimedia-campagne te ontwikkelen. Bijvoorbeeld met De Kortste Weg en bijbehorende website waarop de deelnemende boeren en korte-keten-partners hun producten aanbieden en hun verhaal vertellen (bedrijfsmissie, historie, omgang met en bijdrage aan het landschap).

De Provincie Zuid-Holland maakte een mooi filmpje over dit project. Zie Groenste Familie van Zuid-Holland | Provincie Zuid-Holland

Meer informatie? Neem contact op met

Profiel Louise Bokhoven

Louise Bokhoven

Regisseur Duurzame landbouw en Voedseltransitie