Gedeelde verantwoordelijkheid bij stimulatie van natuur

Gedeelde verantwoordelijkheid bij stimulatie van natuur

Fera Overdiep heeft zich tijdens haar afstudeerstage in de eerste helft van dit jaar voor ons verdiept in de gedeelde verantwoordelijkheid bij de stimulatie van de natuur. Inmiddels kunnen we haar resultaten met jullie delen want ze is afgestudeerd met een dikke 9. Dank voor je inzet Fera!

22 september 2022

Om de natuurdoelen in Zuid-Holland te behalen moet er gebruik worden gemaakt van het areaal stedelijk gebied. Het bevorderen van de natuur moet samengaan met het pro-sociaal handelen, waarbij andere denkwijze en samenwerkingsaanpakken nodig zijn. Traditionele werk- en beleidsvormen passen hier niet altijd bij. Naast de toenemende behoefte van natuur is er vanuit de maatschappij ook steeds meer behoefte om zelfstandig te handelen en verantwoordelijk te kunnen zijn.

Het toepassen en definiëren van verantwoordelijkheid brengt veel voordelen met zich mee, zowel op financieel, ruimtelijk als sociaal vlak. Verantwoordelijkheid is een veelzijdig begrip en kan op verschillende manieren worden toegepast afhankelijk van het bijbehorende niveau, proces, project, gedrag en vertrouwen. In de praktijk wordt het delen van verantwoordelijkheid nog te veel zwart op wit gezien.

Het verdelen van verantwoordelijkheid kan het beste worden toegepast indien er aan actieve participatie wordt gedaan. Echter kan verantwoordelijkheid niet worden geëist (wel gestimuleerd) en kan het geen alternatief zijn voor het uitvoeren van overheidstaken en natuurbeleid op essentiële terreinen. Elke partij, omgeving, project en gemeente is anders, daarom moet het mogelijk blijven om verschillende vormen van participatie en verantwoordelijkheid toe te passen. In het productverslag wordt er dan ook een basisadvies geformuleerd.

Verantwoordelijkheid kan goed samengaan met andere belangrijke gebiedsgerichte thema’s en opgaven. Hiermee kan het een collectief doel bevatten en gaan partijen zich verantwoordelijker opstellen. Op het moment zijn er nog veel kansen en uitdagingen zichtbaar op dit gebied, waarbij er niet voldoende gebruik wordt gemaakt van de energie van initiatiefnemers en bevoegdheid om verantwoordelijk te kunnen zijn.

Lees het basisadvies van Fera hier. 

Photo by micheile dot com on Unsplash

Bij vragen neem contact op met:

Profiel Nienke Schuil

Nienke Schuil

Regisseur ruimtelijke ontwikkeling, landschap en natuur