Doe mee aan de Groene Peiler enquête over microplastics

Doe mee aan de Groene Peiler enquête over microplastics

Microplastics zijn plastic deeltjes kleiner dan 5 mm. Ze zijn te vinden in allerlei producten, zoals beautyproducten en komen inmiddels overal in onze leefomgeving voor. Onbewust spoelen we iedere dag kilo’s microplastics door het riool richting het oppervlaktewater en onze rivieren en meren. Hoog tijd om hieraan meer aandacht te besteden en meer inzicht in te krijgen in de problematiek in Zuid-Holland. De NMZH organiseert in juli om die reden een Groene Peiler (online enquête) over microplastics.

28 juni 2022

Bij onderzoeken werd microplastic in etenswaren gevonden, zoals in schaal- en schelpdieren, groenten en fruit, bier, honing, flessenwater, kraanwater, theezakjes en zeezout. Ook in de natuur zijn negatieve effecten te zien: dieren slikken microplastic in en daarnaast kunnen microplastics via de wortels planten binnendringen. Zo komt microplastic in de voedselketen terecht en uiteindelijk in onze darmen. Voor het eerst is nu aangetoond dat kleine plastic deeltjes uit de leefomgeving in de menselijke bloedbaan aanwezig zijn. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam UMC, locatie VUmc hebben op 24 maart 2022 de resultaten van dit onderzoek gepubliceerd.

Waar we ook zoeken, we vinden steeds vaker microplastics. Naast chemische vervuiling hebben zo microplastics een kritische grens overschreden en bedreigen nu in bijna alle ecosystemen mens en natuur. Plastic bevat allerlei schadelijke stoffen. Denk aan weekmakers, vlamvertragers of stabilisators. Dit soort stoffen kunnen hormoonverstorende eigenschappen hebben. Hoe meer microplastics je binnenkrijgt, hoe groter de hoeveelheid toxische stoffen waaraan je wordt blootgesteld.

Met ons online panel ‘Groene Peiler’ willen we in kaart brengen hoeveel producten met microplastics aanwezig zijn bij Zuid-Hollandse huishoudens. Naast de vragenlijst is ook de app van de Plastic Soup Foundation, Beat the Microbead, een handig hulpmiddel om bijvoorbeeld de producten in de badkamer te scannen op de aanwezigheid van microplastics.

Met de resultaten van de Groene Peiler willen we deze microplastics terugdringen in het productieproces en voorkomen dat het oppervlaktewater hiermee nog langer wordt belast. Naast een inzet richting wetgever en producenten willen wij ook de consument meer bewust maken van het effect van de keuzes die zij maken bij hun aankopen.

Doe je mee?

De Groene Peiler is het online opiniepanel van de NMZH. Het is voor iedereen mogelijk om hier lid van te worden. Het panel krijgt enkele keren per jaar een uitnodiging om deel te nemen aan een online enquête. In juli 2022 versturen we de online vragenlijst rondom microplastics, invullen hiervan kost ca. 10 à 15 minuten. Aanmelden voor deelname aan de Groene Peiler kan hier.

 

Tags:

Voor meer informatie neem je contact op met:

Profiel Nienke Schuil

Nienke Schuil

Regisseur ruimtelijke ontwikkeling, landschap en natuur