De herfst kondigt de start van het plantseizoen aan

De herfst kondigt de start van het plantseizoen aan

Kijk naar buiten en je weet het: het is weer herfst! Niet iedereen weet dat de herfst hét ideale plantseizoen is voor bomen, planten, struiken en bollen.  

30 oktober 2023

Waarom planten in de herfst?
In het najaar is de bodem nog warm na de zomermaanden en zijn bomen en planten in een zogenoemde ‘slaapstand’ of ‘winterrust’. Tijdens deze ‘slaapstand’ staat de groei van de bomen en planten nagenoeg stil. Vorst kan dan geen kwaad, de plant zal dit overleven. Wat de plant wel doet is het opslaan van voeding in de wortels en takken waardoor de planten extra sterk oren en beter bestand zijn tegen droogte. In de herfst is er ook voldoende neerslag en is de luchtvochtigheid hoog. Daarom hoef je de planten na aanplant in de herfst nagenoeg geen water te geven. Dat scheelt weer in het waterverbruik.  

Langere groei en bloei
Wanneer je bollen en zaden in het najaar plant, kan je al in het vroege voorjaar genieten van de groei en bloei. Ook zijn ze sterker doordat ze goed geworteld zijn en gaan ze langer mee. 

Plan Boom
Met ons landelijke project Plan Boom gaan we nu het laatste plantseizoen in. Het plantseizoen loopt van oktober tot en met maart. Het project Plan Boom zal na eind maart 2024 worden afgerond.  In deze laatste periode gaan we weer samen met De Groene Motor diverse activiteiten organiseren en zoeken we weer de samenwerking op met diverse partijen zoals Meer bomen nu. Vanuit Plan Boom Zuid-Holland helpen wij mee met het landelijke openingsmoment van MeerBomenNu. Zaterdag 4 november gaan wij boompjes redden in de Scheveningse Bosjes. Help jij ons mee met het redden van boompjes in de Scheveningse Bosjes? Meld je dan aan via deze link: MeerBomenNu | Evenement 

Wij verwachten de volgende boompjes te oogsten: Esdoorn, Es, inlandse Vogelkers. Wanneer je deze boompjes een nieuwe plek weet te geven mag je ook diverse zaailingen meenemen.  

Scheveningse Bosjes
Centraal gelegen tussen Den Haag en Scheveningen ligt het prachtige stadspark de Scheveningse Bosjes. De gemeente gaat komende winter een deel van de grote bomen wegzagen om meer ruimte te geven voor bijzondere bomen. Zo wordt het bos diverser. Voorafgaand aan dit bosbeheer mogen wij de overtollige jonge boompjes uitgraven die naast de gestipte bomen groeien.  

MeerBomenNu redt kansarme zaailingen voor een tweede kans. Elke boom maakt jaarlijkse honderden zaailingen. De meeste hiervan overleven het niet. Door deze met elkaar uit te scheppen en gratis weg te geven aan burgers, boeren, voedselbossen en buitenlui die willen planten kunnen we Nederland sneller en leuker vergroenen!

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met:

Profiel Nienke Schuil

Nienke Schuil

Regisseur ruimtelijke ontwikkeling, landschap en natuur