Earth Overshoot Day
Earth Overshoot Day
Donderdag 29 juli is het dit jaar Earth Overshoot Day. De dag waarop wij met elkaar hebben verbruikt wat de aarde in een jaar aan grondstoffen kan leveren. Voor de rest van het jaar teren wij dus in op de reserves van onze planeet en dus van onze kinderen en kleinkinderen. Minder biodiversiteit, meer ontbossing, bodemerosie en CO2-uitstoot zijn gevolgen. Uiteindelijk wordt de aarde zo door ons in een hoog tempo opgemaakt en krijgt klimaatverandering vrij spel ook in Nederland.
De afgelopen jaren viel Earth Overshoot Day later in het jaar. Het tempo van onze roofbouw neemt dus ieder jaar toe. Tot de coronacrisis. In 2020 viel onder invloed van de wereldwijde pandemie Earth Overshoot Day 26 dagen later dan in 2019. Ik was nieuwsgierig of dit effect zich ook in 2021 zou doorzetten. Maar dat blijkt “wishful thinking”.
Dit jaar dus weer 25 dagen eerder en op deze manier komt het moment steeds eerder in het jaar te liggen. Dus voor Nederland had de coronacrisis in het afgelopen jaar verder geen effect meer op het grondstoffenverbruik. Waar een klein land jammer genoeg groot in is en een bijzonder stempel op de wereld blijft drukken.
Zo zag de score in de afgelopen jaren eruit:
- 1970: 29 december
- 1985: 4 november
- 2000: 23 september
- 2015: 6 augustus
- 2020: 22 augustus
- 2021: 29 juli
Earth Overshoot Day, de dag dat we de draagkracht van de aarde overschrijden, valt dit jaar dus op donderdag 29 juli. Daarmee bevinden we ons opnieuw op het niveau van 2019, zo blijkt uit berekeningen van de Amerikaanse NGO Global Footprint Network. Wereldwijd koersen we af op een gemiddeld verbruik van 1,75 maal de aarde per jaar. Maar voor Nederland ligt dit echter nog fors hoger. Met onze levensstijl hebben wij voor Nederland nu zelfs 3,1 x de aarde nodig, dit was in 2018 2,9 x de aarde.
Voetafdruk veranderen
Onze voetafdruk is geen abstract cijfer, maar opgebouwd uit onze voetafdrukken samen. Naast veel andere bronnen, zijn wij als consument zelf ook een belangrijke bron waardoor wij ieder jaar roofbouw blijven plegen. Maar er is goed nieuws: we kunnen dit veranderen! Door bijvoorbeeld meer in te zetten op een Circulaire Economie, waarin kringlopen worden gesloten, alles op duurzame energie gaat draaien en afval geen afval meer is, maar wordt gebruikt voor nieuwe producten. En dat is minder moeilijk dan je misschien zo zou denken. Voor wie efficiënter om wil gaan met onze grondstoffen, om beter in balans te leven met de draagkracht van de aarde zijn er allerlei mogelijkheden en persoonlijke keuzes die je kunt toepassen in je dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan delen, doorgeven, repareren, hergebruiken, niet kopen of minder kopen van spullen of als je koopt, kopen van circulaire producten. Het mooie is dat iedereen hierin naar vermogen een bijdrage kan leveren. Is misschien, even wennen, maar meer dan de moeite waard, er staat wat moois tegenover. Een duurzaam en gezonde samenleving!
Wil jij weten wat jouw persoonlijke Earth Overshoot Day is? Doe dan de test op onze website van de Zuid-Hollandse voetafdruk op: zuidhollandsevoetafdruk.nl . Zonder verplichtingen of kosten krijg je zo binnen een paar minuten inzicht in je eigen levensstijl. Doe je mee? Daarnaast kan je ook bijvoorbeeld voedsel gaan kopen in de Zuid-Hollandse korte voedselketen. Voedsel dichtbij geproduceerd zo op je eigen bord. Kijk op onze website: dekortsteweg.nl en laat je inspireren. Samen werken we zo aan een duurzaam en mooi Zuid-Holland.
Doe mee! Samen kunnen wij zo het verschil maken.