Zuid-Holland loopt fors achter met de installatie van zonnepanelen

14 juli 2015

Zuid-Holland loopt fors achter met de installatie van zonnepanelen

Het vermogen aan zonnepanelen is in de afgelopen jaren in Nederland verdrievoudigd. Het bedraagt nu zo’n 1 miljoen kWp. De bijdrage van Zuid-Holland blijft daarin fors achter. originalZon_Zoekt_Gemeenten_-_coverAlle 393 gemeenten in Nederland zijn door Natuur & Milieu onderzocht op de hoeveelheid geïnstalleerd vermogen zonnepanelen. De gemeenten in Zuid-Holland scoren erg laag. Er is dus in Zuid-Holland nog veel werk aan de winkel om aan de doelstellingen voor duurzame energie te kunnen voldoen. Op de lijst van totaal geïnstalleerd vermogen scoort de gemeente Westland het best met een negende plek. Bij de eerste 100 vinden we alleen Den Haag terug op plaats 14, Rotterdam op plaats 17, Dordrecht op 34, Goeree-Overflakkee op 39, Alphen aan den Rijn op 58 en Krimpenerwaard op 98. Bij het geïnstalleerd vermogen per inwoner vinden we alleen Goeree-Overflakkee terug in de top 100 op plaats 78. De overige gemeenten vinden we ver terug in de ranking met een laatste plaats voor Rotterdam op plek 393. Om deze lage aantallen bij de gemeenten onder de aandacht te brengen en hen aan te sporen hierop actie te ondernemen, neemt de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland binnenkort contact met de Zuid-Hollandse gemeenten op.

Stimuleringsbeleid werkt

Stimuleringsmaatregelen voor zonnepanelen betalen zich uit, blijkt uit het rapport ‘Zon zoekt gemeenten’ van Natuur & Milieu. Gemeenten die hier actief op inzetten, door bijvoorbeeld maatwerk te leveren voor bewoners, bedrijven of scholen, doen het beter. Zelf het goede voorbeeld geven als gemeente werkt ook zeer goed. Gemeenten die hoog scoren in de ranking hebben zelf ook zonnepanelen op hun daken gelegd.

Energieakkoord

Nederlandse gemeenten hebben zich gecommitteerd aan het SER-Energieakkoord dat tot doel heeft om in 2020 14 % duurzame energie op te wekken. In het akkoord hebben overheden, bedrijfsleven en milieuorganisaties concrete afspraken gemaakt om dit te bereiken. Daarvoor is nog wel wat nodig: op dit moment wordt slechts 4,8 % duurzaam opgewekt, waarvan 0,2 % door zonne-energie. De stap naar het uiteindelijk doel 14 % in 2020 is nog erg groot. Maar wanneer ook alle Zuid-Hollandse gemeenten een grotere inzet gaan plegen zeker niet onbereikbaar.

Zonnepanelen zonder zorgen

Acties zoals die van Natuur & Milieu met ‘Zon Zoekt Dak’ maken het mensen makkelijker om voor zonnepanelen te kiezen. Op zonzoektdak.nl is handzame informatie beschikbaar. Deze actie is mede mogelijk gemaakt door de ASN Bank en Eneco en beleeft dit jaar zijn zesde editie. In totaal hebben al 5.000 huishoudens zonnepanelen afgenomen via Zon Zoekt Dak, samen goed voor zo’n 50.000 panelen. Ook andere acties laten gelijksoortige resultaten zien. De Zuid-Hollandse gemeenten kunnen naast een eigen inzet ook hun inwoners goed informeren over deze acties en zo het aantal zonnepanelen in hun gemeente verder doen groeien. Bekijk hier het overzicht voor de Zuid-Hollandse gemeenten.