Succesvolle draaimarathon eindigt met donderslag

8 juni 2016

Succesvolle draaimarathon eindigt met donderslag

De molenaars en vrijwilligers van Boezemmolen No. 6 achter Haastrecht hebben op 3 & 4 juni de molen 24 uur laten draaien. Ze lieten zoveel mogelijk draaiminuten sponsoren om geld in te zamelen voor een scheprad. Er is voor 5.625 euro aan draaiminuten gesponsord door enthousiaste buurtbewoners en andere Zuid-Hollanders. Met de opbrengst van de gemeentelijke textielinzamelingsactie van Sympany in de Krimpenerwaard is het geld voor het scheprad bijeen! 

Hoewel de wind af en toe even wegviel waren het twee prachtige dagen. Veel bezoekers kwamen de molenaars aanmoedigen en hun donatie persoonlijk overhandigen. De molen draaide van vrijdag 15.00 uur tot zaterdag 15.00 uur. Om precies 5 minuten voor het einde, klonk er een donderslag. Bij het dreigende onweer moest het zeil snel van de wieken. Om klokslag drie uur stond de molen stil. Met uiteraard de bliksemafleider aan de wieken. Die bleek gelukkig niet nodig toen de bui om de molen heen bewoog. Al met al een spannende afsluiting van 24 uur draaien! Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, eigenaar van de boezemmolen, is blij met het resultaat van de inzamelingsactie en de enorme inzet van de vrijwilligers. Onder de donateurs worden aankomende dagen nog leuke prijzen verloot die ter beschikking zijn gesteld door lokale ondernemers.

Met het scheprad wordt de molen weer maalvaardig. Vanaf najaar 2017 is de molen, onderdeel van de oudste tweetrapsbemaling van Nederland, klaar om scholen en toeristen te laten zien hoe molens de polder drooghielden. De Boezemmolen No. 6 is nu iedere zaterdag te bezoeken voor belangstellenden.

Het Zuid-Hollands Landschap is nog op zoek naar bedrijfssponsoren voor een aantal andere molen-onderdelen, zoals het bakwiel. Hiervoor is nog een tekort op de begroting. Bedrijven die hun naam willen verbinden aan dit prachtige erfgoed kunnen zich melden bij Ninouk Vermeer n.vermeer@zhl.nl. Kijk voor meer informatie op www.boezemmolen.nl.