Statiegeld op alle plastic flessen in Nederland

Statiegeld op alle plastic flessen in Nederland

Vanaf 1 juli 2021 wordt op alle plastic flessen in Nederland statiegeld geheven. Dit kondigde staatssecretaris van I&W Stientje van Veldhoven aan in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee zet Nederland een grote stap voorwaarts in de strijd tegen de plasticvervuiling. Goed nieuws, vindt ook de Statiegeldalliantie, waar de Natuur en Milieufederaties partner van zijn. Samen met 1.054 andere organisaties, bedrijven en gemeenten hebben wij ons hier de afgelopen twee jaar hard voor gemaakt.

4 mei 2020

Nederland zit met de beslissing goed op koers om een doel van de Europese richtlijn (EU) 2019/904 over wegwerpplastics te behalen: 90 procent gescheiden inzameling van plastic flessen tegen 2029. In de landen waar statiegeld is ingevoerd, daalde het aantal blikjes en plastic flessen in het zwerfvuil met 70 tot 90 procent volgens een studie in opdracht van de Nederlandse regering.

Blikjes
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft toegezegd dat er in 2022 statiegeld op blikjes komt als de betrokken bedrijven er in 2021 niet in slagen om het aantal blikjes in de natuur met 70 procent te verminderen. De Statiegeldalliantie ziet liever een snellere invoering van statiegeld op blik en pleit voor een uitbreiding van statiegeld naar blikjes.

Voor meer informatie neem je contact op met: