Sacha de Boer nieuwe ambassadeur voor de Nacht van de Nacht

5 september 2018

Sacha de Boer nieuwe ambassadeur voor de Nacht van de Nacht

Dit jaar zetten maar liefst 12 bekende Nederlanders zich in voor de Nacht van de Nacht. In de campagne van de Natuur en Milieufederaties wordt opgeroepen spaarzamer en slimmer met verlichting om te gaan. Tijdens de Nacht van de Nacht, die dit jaar op 27 oktober valt doven bedrijven en gemeenten op honderden plekken in heel Nederland de reclameverlichting en aanlichting van gebouwen en worden er honderden evenementen in het duister georganiseerd.

Recordaantal

Afgelopen jaar werden er een recordaantal van 500 evenementen in het donker georganiseerd en trok de Nacht 45.000 bezoekers. Ieder jaar probeert de organisatie een nieuwe ambassadeur toe te voegen aan de lijst. Naast Sacha de Boer zijn Andre Kuipers, Anita Witzier, Vincent Bijlo, oud minister Cramer, Govert Schilling, dichter Ingmar Heijtze, Maurits Groen, Bernice Nootenboom en Marga Hoek ambassadeurs in de Nacht van de Nacht campagne.

Veel verlichting in Nederland

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Vanuit de ruimte gezien licht Europa enorm op en binnen Europa zijn België en Nederland het meest verlicht. Door spaarzamer en slimmer te verlichten kan veel geld en energie bespaard worden. Veel reclameverlichting blijft de hele nacht branden en parkeerplaatsen en wegen hoeven niet de hele nacht verlicht te worden als er nauwelijks iemand gebruik van maakt. Ook heeft voldoende duisternis een positief effect op de gezondheid en afweersysteem van mens en dier. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Melatonine, een hormoon dat in het donker wordt aangemaakt versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker.

Oproep

De Natuur en Milieufederaties hebben deze week een oproep uitgedaan aan bedrijven en gemeenten om ook dit jaar weer mee te doen met de campagne en massaal de lichten te doven. Nu al hebben zich 32 gemeenten en bedrijven aangemeld op de website waaronder Rabobank, Ikea, Achmea, Hogeschool Utrecht, Nuon, VU Amsterdam, de Martinustoren in Weert, gemeente Oisterwijk, gemeente Tytsjerksteradiel en het centrum van Middelburg en Woudsend gaan uit. Bedrijven en gemeenten kunnen zich aanmelden op http://www.nachtvandenacht.nl/licht-uit-bij/ Ook staan de eerste 95 activiteiten voor 27 oktober al weer aangekondigd op de website van de Nacht van de Nacht.