Rotterdam wordt thuishaven van Klimaatmars op 19 juni

Rotterdam wordt thuishaven van Klimaatmars op 19 juni

Het is tijd om in actie te komen voor het klimaat: geen woorden maar daden. Daarom organiseert de Klimaatcrisis Coalitie een Klimaatmars op zondag 19 juni in Rotterdam. De stad met de grootste olie- en kolenhaven van Europa. De Natuur en Milieufederaties moedigen deze mars aan. Ook is er een Krimp luchtvaartblok waarbij je kunt aansluiten.

16 juni 2022

De Klimaatmars zal zondag 19 juni om 13:00 uur starten en eindigen op het plein de Binnenrotte voor de Markthal Rotterdam.

Wake-up call

De klimaatcrisis is hier en nu. Hitterecords sneuvelen keer op keer, met als gevolg diepgaande veranderingen voor al het leven op aarde. Hoe vaak moeten wetenschappers nog alarm slaan? Hoeveel waarschuwingen van het klimaatpanel van de VN hebben we nog nodig? De oorlog in Oekraïne is een wake-up call voor ons systeem. Dit is de kans om het verbruik van fossiel af te bouwen en huizen te isoleren.

We kunnen de klimaatcrisis bestrijden en tegelijkertijd iedereen in Nederland en daarbuiten een waardig bestaan geven. Oplossingen liggen er, nu de actie nog. Wij eisen dat het geld niet meer wordt verspild aan vervuilende multinationals, maar dat dit gaat naar mensen die het het hardst nodig hebben.

Waarom Rotterdam?

Op zondag 19 juni gaan we massaal de straat op in Rotterdam voor de eerste klimaatmars sinds de vorming van kabinet Rutte IV. De Klimaatmars in Rotterdam is een vervolg op de Klimaatmars van november vorig jaar waar 40.000 mensen in Amsterdam de straat op gingen om beter klimaatbeleid te eisen. Ook organiseerde de Klimaatcrisis Coalitie in maart 2021 het Klimaatalarm in meer dan 40 steden door heel Nederland.
Quote blok

In de haven van Rotterdam komen iedere dag ladingen binnen die grote impact hebben op de natuur en op onze toekomst. Tankers vol kolen en olie uit bijvoorbeeld Rusland, maar ook soja en palmolie. Daarom gaan we de straat op. We willen een rechtvaardige toekomst, met meer schone lucht, goed geïsoleerde huizen en zekere banen. We eisen dat alles op alles wordt gezet om de klimaatcrisis aan te pakken.

Loze afspraken

Sinds de vorige klimaatacties is er een nieuw kabinet met een klimaatfonds, maar zonder rechtvaardige plannen. Kolencentrales blijven open en deadlines uit de klimaatzaak van Urgenda worden niet gehaald. Nederland staat stil. Ook op de klimaattop in Glasgow werd er internationaal geen doorbraak gerealiseerd. Terwijl de klimaatcrisis aan de orde van de dag is met overstromingen, bosbranden en hongersnoden.

“Fossiele brandstoffen zijn de aanjager van de klimaatcrisis, maar ook van oorlog, conflict en vervuiling. Door een kapot systeem lijken we als samenleving vast te zitten aan fossiele brandstoffen. En zo betalen we mee aan de gruwelijke oorlog van Poetin. Mooie doelstellingen van de overheid zijn niet genoeg, er is actie nodig. Daarom gaan we de straat op. In Rotterdam en vragen we de overheid om door te pakken voor een veilige wereld”, aldus Faiza Oulahsen van Greenpeace, namens de Klimaatcrisis Coalitie.

Praktische informatie

De Klimaatmars start om 13:00 uur op het plein de Binnenrotte voor de Markthal Rotterdam. De route van de mars zal zo snel mogelijk bekendgemaakt worden. De Klimaatcrisis Coalitie is een samenwerkingsverband van Oxfam Novib, Fridays For Future, Greenpeace, Extinction Rebellion, FNV, Fossielvrij NL, Milieudefensie, The Transnational Institute (TNI), Code Rood en DeGoedeZaak en wordt gesteund door meer dan honderd andere maatschappelijke organisaties.

Naar de website van Klimaatmars 2022

Krimp luchtvaart blok

Kom 19 juni naar de Klimaatmars, sluit je aan bij het krimp luchtvaart blok. De klimaatcrisis is hier en nu. Wetenschappers slaan keer op keer alarm, maar ondertussen mogen Schiphol en KLM gewoon doorgaan met vervuilen. En verbloemen ze hun grote vervuiling met misleidende reclame over duurzaam vliegen. Dat mogen we niet laten gebeuren. De oplossing is duidelijk: de luchtvaart moet krimpen. Voor meer rust, meer natuur en minder klimaatschade. Samen kunnen we voor verandering zorgen en druk zetten op de politiek. Want demonstreren werkt. Kom 19 juni naar de Klimaatmars in Rotterdam.

We verzamelen om 12.30 uur op de Binnenrotte, vlakbij een groot video-scherm en tegenover het restaurant Loetje. Je herkent het Krimp Luchtvaart Blok aan een groot vliegtuig met onze boodschap. Meer informatie vind je hier.

 

 

Voor meer informatie neem je contact op met:

Profiel Mellanie Vellekoop

Mellanie Vellekoop

Regisseur Duurzame Landbouw & Voedsel