Red het Groene Hart! Teken de petitie.

Red het Groene Hart! Teken de petitie.

Mijn eerste fietsvakantie als middelbare scholier was van Katwijk aan Zee naar Utrecht camping de Berenkuil. Een prachtige fietstocht langs de mooie Oude Rijn. Van Katwijk naar Utrecht kon dat eigenlijk zonder onderbreking. Je moest wel iedere keer van oever wisselen om de mooiste en leukste en ongestoorde fietstocht te hebben. Vanaf de kust dwars door het Groene Hart. Ik herinner mij nog weinig bebouwing en uitgestrekte polderlandschappen afgewisseld met erfgoed en mooie uitzichten op de Oude Rijn. Veel vee in de wei en bijna geen bedrijfsterreinen. Deze fietstocht kan je anno 2023 niet meer maken. Nog maar kleine delen van de Oude Rijn zijn herkenbaar de rest is enorm verstedelijkt en het prachtige Groene Hart van toen is langs de Oude Rijn steeds verder teruggedrongen. De water en landschapsverbindingen en landschappelijke vergezichten die ik zo kon waarderen zijn niet meer of doorsneden en hebben een totaal andere invulling gekregen. En waar ze nog zijn is het erg druk geworden, veel verkeer en veel verstedelijking in de directe omgeving. Het landschap raakt steeds meer verweesd en mensen vervreemden van de natuur en het landschap. Als wij het samen anders willen moeten wij deze negatieve ontwikkeling doorbreken.

19 januari 2023

Ook in deze tijd worden kinderen groot en zullen ze opzoek gaan naar deze ervaringen. Ik ben nu bijna 50 jaar verder. Er is al veel Groene Hart verdwenen. Hoe staat het Groene Hart er over 50 jaar bij. Evenals toen zal de komende decennia de stedenbouwkundige en ruimtelijke ontwikkeling niet stilstaan. De klimaatopgave rond energieopwekking vraagt ruimte. De bevolkingstoename vraagt ruimte. Maar laten wij die ontwikkeling voorzien van een duidelijke visie en richtinggevende aanpak. Vooral in het Groene Hart is dit nodig. Het Groene Hart heeft nog steeds mooie plekken en is de moeite waard om als typisch Hollands landschap zorgvuldig door te geven. Onze ongebreidelde drang naar groei, moeten wij ombuigen naar een economische ontwikkeling met meer respect voor natuur en landschap. Alleen dan heeft het Groene Hart nog een kans. Onze generatie moet zorgen dat de kinderen van morgen nog kunnen blijven genieten van een zeldzaam en kostbaar landelijk gebied. Broodnodig voor rust, ruimte en weidse uitzichten in de drukste en dichtst bevolkte provincie van Nederland. Het is een plek waar mensen recreëren en weidevogels hun plek vinden in het boerenland. Maar ook de groene long die mensen zuurstof geeft in hun bestaan. Dit unieke Zuid-Hollandse landschap dreigt anders te verdwijnen.

Teken daarom de petitie Laten we samen een begin maken met een betere bescherming van het Groene Hart. De unieke positie van het Groene Hart in het hart van de Randstad en in het bijzonder van onze provincie Zuid-Holland verdient dit. Mag ik op u steun rekenen?

Tags:

Wil je contact hebben over dit onderwerp met iemand van de NMZH? Neem dan contact op met: