Raad van State: strandhuisjes Kijkduin zijn toegestaan

19 oktober 2017

Raad van State: strandhuisjes Kijkduin zijn toegestaan

De gemeente Den Haag heeft terecht vergunningen verleend voor veertig strandhuisjes op het Zuiderstrand van Kijkduin. Volgens de Raad van State past het plan in het beleid van de gemeente en is de locatie zorgvuldig gekozen. De natuur- en milieuorganisaties zijn teleurgesteld, omdat de uitspraak een verlies betekent voor het open en mooie kustlandschap.

Het gaat om twee vergunningen uit 2015, die ieder 20 seizoensgebonden strandhuisjes mogelijk maken op twee locaties ten zuiden van de boulevard van Kijkduin. De vergunningen gelden voor een periode van vijf jaar. Watersportvereniging Sail Center stapte in 2016 naar de rechter en werd in het gelijk gesteld, waarna de vergunningen vernietigd werden. In hoger beroep won de Gemeente Den Haag de zaak. Volgens de Raad van State past het plan in het beleid van de gemeente en is zorgvuldig een locatie gekozen.

Aantasting open kustlandschap

De uitspraak betekent dat de strandhuisjes er de komende jaren van maart tot november mogen staan. Susanne Kuijpers van de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland reageert teleurgesteld: “Deze uitspraak betekent een aantasting van het open en ongerepte kustlandschap en is een grote teleurstelling voor veel kustbeschermers die zich tijdens de campagne Bescherm de Kust hebben uitgesproken voor een onbebouwde kust.”

Uitspraak onherroepelijk

In december 2016 verleende het gemeentebestuur, na de eerdere uitspraak van de rechtbank Den Haag, opnieuw twee vergunningen voor dezelfde strandhuisjes op het Zuiderstrand. Die gaan over iets minder strandhuisjes, namelijk in totaal 35 stuks. Tegen die vergunningen loopt nog een procedure bij de rechtbank Den Haag, maar het verdere verloop van die procedure zal niet meer van invloed zijn op de toestemming voor de huisjes die nu met de Raad van State uitspraak onherroepelijk is geworden.

Foto: Rudmer Zwerver
Foto: Rudmer Zwerver (Saxifraga)