Provincie vraagt staatssecretaris Dijksma ultrafijnstof op en rond Rotterdam The Hague Airport te onderzoeken

11 november 2015

Provincie vraagt staatssecretaris Dijksma ultrafijnstof op en rond Rotterdam The Hague Airport te onderzoeken

De provincie Zuid-Holland gaat namens de Bestuurlijke Regiegroep Rotterdam The Hague Airport de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu schriftelijk verzoeken om onderzoek te doen naar ultrafijnstof op en rond Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Dat werd afgesproken in de vergadering van de CRO RTHA en werd recent bevestigd in antwoord op schriftelijke vragen van de SP Rotterdam. De NMZH is hier blij mee, want zij benadrukte al eerder de noodzaak van inzicht in de concentraties ultrafijnstof rond de luchthaven.

Opstijgende vliegtuigen produceren namelijk zo veel ultrafijnstof dat omwonenden mogelijk gezondheidsrisico’s lopen. Dit constateerde het RIVM in een eind september gepubliceerd onderzoek waarin zij eerdere bevindingen van TNO bevestigen. Hoewel het onderzoek zich richt op de situatie rond Schiphol, vreest de NMZH dat omwonenden van Rotterdam The Hague Airport (RTHA) soortgelijke risico’s lopen. Zowel de luchthaven als de overheid lieten het tot nu toe na om ook hier ultrafijnstof te meten.

RTHA ligt ingeklemd tussen woongebieden. Het is daarom aannemelijk dat een deel van de grote hoeveelheden ultrafijnstof die opstijgende vliegtuigen uitstoten hier terecht zal komen. Hoe groot de concentraties zijn en wat dit kan betekenen voor de gezondheid van omwonenden is nu nog onduidelijk. De NMZH vindt het belangrijk dat hier inzicht in komt, ook vanwege de uitbreidingsplannen die de luchthaven heeft. Duidelijkheid over de gevolgen voor de gezondheid van omwonenden is volgens de organisatie noodzakelijk voordat een besluit over een forse uitbreiding van het aantal vluchten genomen wordt.