Nieuw project ‘Boer&Buur met Natuur’ van start gegaan

25 september 2023

Nieuw project ‘Boer&Buur met Natuur’ van start gegaan

Afgelopen week hebben we op een prachtige locatie in Weesp het nieuwe programma ‘Boer&Buur met Natuur’ gelanceerd, dat we samen met onze partners hebben opgezet. Hiermee zetten we een belangrijke stap in het stimuleren van natuurinclusieve landbouw in Nederland. Vanaf dit moment nodigen we boeren en buren uit alle 12 provincies van harte uit om deel te nemen aan dit programma. De inschrijving is geopend tot en met 15 november.

Boer&Buur met Natuur

Het programma ‘Boer&Buur met Natuur’ is opgezet om boeren en buren te ondersteunen bij de overgang naar natuurinclusieve landbouw, door middel van kennisdeling en het wegnemen van obstakels. Samen met 24 verschillende coalities van boeren en burgers zullen we werken aan essentiële vraagstukken, waaronder biodiversiteit, circulair grondstofgebruik en de promotie van gezonde en diervriendelijke voeding. Dit initiatief toont aan dat de harmonie tussen boeren en natuur mogelijk is, terwijl het anderen inspireert om ook in actie te komen.

24 coalities

Het hoofddoel van dit programma: groene boeren en actieve burgers dichter bij elkaar brengen binnen hun provincie en gezamenlijk werken aan een toekomstbestendig landbouw- en voedselsysteem. Elke van de 24 coalities zal uniek zijn. Deelnemers kunnen met behulp van de tools die het programma biedt, gezamenlijk projectplannen ontwikkelen, de aard van hun samenwerking bepalen en beslissen welke aanvullende kennis ze willen inzetten via een ‘strippenkaart’. Deze kennis kan afkomstig zijn van collega-boeren, adviseurs of deelnemende netwerkpartijen, zoals Caring Farmers en Herenboeren, die al veel ervaring hebben met de overgang naar natuurinclusieve landbouw.

Dit alles startte afgelopen donderdag in Weesp, waar betrokkenen vanuit onze federaties en partners samenkwamen bij De Groene Griffioen en Vers aan de Vecht. Twee prachtige locaties, die mooi laten zien hoe boer, buur en natuur zo samen kunnen werken dat het iedereen én de natuur ten goede komt.

Waardevolle samenwerking tussen Boer en Buur

Hub Jongen, projectleider, benadrukt de waarde van deze samenwerking: “We zien dat boeren die willen omschakelen naar natuurinclusieve landbouw vaak de hulp van burgers nodig hebben. Deze kunnen ondersteunen via de boodschappentas, met tijd, kennis en soms zelfs als investeerders. Met dit programma geven we een impuls aan de samenwerking tussen boer en buur. Door kennis en ervaringen te delen, netwerken te verbinden en te focussen op wat wel mogelijk is, bouwen we aan een beweging van onderop.”

In dit filmpje zie en hoor je meer over het project.

Wil je meer weten over hoe jij als buur of boer kunt deelnemen aan dit initiatief? Bezoek dan de website www.boerenbuurmetnatuur.nl voor meer informatie en om je aan te melden voor ‘Boer&Buur met Natuur’. Samen kunnen we de landbouw transformeren en bouwen aan een duurzame toekomst!

Aanmelden als coalitie

Dit project is tot stand gekomen met de steun van de Nationale Postcode Loterij.

Vragen? Neem gerust contact op!

Profiel Mellanie Vellekoop

Mellanie Vellekoop

Regisseur Duurzame Landbouw & Voedsel